Najnovije vesti

MOGERINIJEVA: Turska ostaje kandidat za članstvo u EU
Foto: EPA

IPAK Se Ne odustaje od Turaka

MOGERINIJEVA: Turska ostaje kandidat za članstvo u EU

Planeta

Turska ostaje kandidat za članstvo u EU uprkos dubokoj zabrinutosti zbog situacije u toj zemlji u pogledu ljudskih prava i vladavine prava, koja sprečava nastavak pregovora o pridruživanju, izjavila je danas visoka predstavnica Unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Ona je, na napetoj konferenciji za novinare koju je održala zajedno sa dva turska ministra koji borave u poseti Briselu, upozorila da su potrebni "konkretni koraci" kako bi moglo da dođe do bilo kakvog napretka u kandidaturi Turske, prenosi AFP.

"Jasno je da Turska jeste i ostaje zemlja kandidat", rekla je Mogerini nakon sastanka sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom i ministrom za pitanja EU Omerom Čelikom.

Mogerini je naglasila važnost njihovih "iskrenih i konstruktivnih" razgovora u cilju rešavanja sporova, ali je napomenula da bi "u ovom trenutku bilo teško otvoriti nova poglavlja" u procesu pristupanja.

Važno je, zaključila je visoka predstavnica EU, videti konkretne korake na polju vladavine prava, ljudskih prava, demokratije i slobode medija.

Čavušoglu i Čelik su podsetili da je EU obećala da će ubrzati pregovore u skladu sa sporazumom iz 2016. o kontroli priliva izbeglica koji kroz Tursku nadiru u Grčku, a potom u severnu Evropu.

Čavušoglu je istakao da EU nije dovoljno podržala Tursku povodom neuspelog pokušaja puča prošle godine, naglasivši da "niko ne može da kaže da u Turskoj nema vladavine prava".

(Foto: EPA)

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...