BIVŠI AGENT FBI OTKRIO ISTINU O ŠPIJUNIRANJU GRAĐANA: Zakoni su takvi da agencije mogu da rade bukvalno šta hoće
Foto: Profimedia

IZ PRVE RUKE

BIVŠI AGENT FBI OTKRIO ISTINU O ŠPIJUNIRANJU GRAĐANA: Zakoni su takvi da agencije mogu da rade bukvalno šta hoće

Planeta -

Američki savez zaštite građanskih sloboda objavio je nedavno dokumenta sa kojih je skinuta oznaka „poverljivosti" iz kojih se može saznati da su Državna bezbednosna agencija i Federalni istražni biro redovno narušavali građanska prava Amerikanaca u vreme kada je Obama bio predsednik države. Radi se o ukupno 90 slučajeva.

U slučajevima koji su nakon skidanja oznake poverljivosti postali dostupni javnosti, navodi se da je prikupljanje informacija bilo sprovođeno u skladu sa članom 702 federalnog zakona SAD o pritajenom nadgledanju i prikupljanju podataka stranih obaveštajnih službi ili FISA. Ovaj član zakona omogućava specijalnim službama da kontrolišu internet kontakte, kako Amerikanaca, tako i inostranih državljana koji su osumnjičeni da su možda na neki način umešani u terorističku delatnost.

Na nedavnim slušanjima u Specijalnom odboru za obaveštajne službe Senata SAD, pravnici su zaključili da je upravo ovaj član 702 najvažniji instrument pomoću kojeg specijalne službe prikupljaju informacije važne za nacionalnu bezbednost. Takođe, zaključeno je da se odredbe ovog članka koriste isključivo kao osnova za praćenje osoba koje nisu građani SAD i koji se nalaze van američke teritorije.

Bivši agent FBI Mark Rosini 2008. godine je priznao svoju krivicu u pet krivičnih slučajeva, zbog prekoračenja službene dužnosti kada je pristupao bazi podataka FBI u lične namene. Rosini za Sputnjik objašnjava i podvlači da su zakoni SAD tako osmišljeni i struktuirani da vladine agencije šta god da rade, ne mogu snositi odgovornost za narušavanje odredbi zakona. Rosini je rezigniran ovim i još mnogo čim, dao otkaz 2009. godine i naputstio FBI.

„Špijuniranje je legalno zahvaljujući Federalnom zakonu iz 1978.godine. Ovaj pomenuti član 702 koji se odnosi na rad Državne bezbednosne agencije (NSA) uneo je preciznije zahteve. To što je Snouden da kažemo obelodanio, to su metapodaci koje je prikupljala NSA. Kada NSA prisluškuje strani broj telefona ukoliko se stranac povezao sa Amerikancem, aktivira se program „Zvezdani vetar" koji automatski počinje da priskluškuje dvoje ili troje sagovornika. Snouden je obelodanio kodove koje koriste programi NSA da bi prisluškivali ljude“, objašnjava Rosini.

Sagovornik Sputnjika i bivši agent FBI dodaje da za 18 godina koliko je on radio u vladinim strukturama SAD nije sreo nikoga ko je namerno prekoračio svoja službna ovlašćenja da bi nekoga iz čistog mira pratio ili prisluškivao.

Ipak, Rosini rezignirano konstatuje da ljudi veruju u ono u šta žele da veruju i da im nikakva edukacija neće pomoći da (ne)veruju u apsurd. Bivši agent dodaje da se o njemu i dalje piše kao da je „glasilo" vlade.

„Svima savetujem da čitaju sve, a ne samo naslov. Čitajte čitav tekst. Sami istržujte i čitajte i ono što pišu mediji „sa druge strane", tako ćete bolje stvoriti sliku i shvatiti o čemu se zapravo radi. Kad mnogo toga pročitate sa više izvora teško da će neko moći da vas ubedi u teoriju zavere, jer ćete razumeti šta se zaista dešava“, savetuje bivši agent FBI.

Rosini kaže da će član 702 i dalje biti na snazi dok se ne pojave konkretni dokazi da su odredbe ovog člana nekome upropastile život. Vladine agencije će morati još mnogo da rade na tome kako bi objasnili javnosti šta oni zapravo rade, a šta ne.

„Ali to je opet na samoj javnosti, da li će hteti da čitaju i da veruju činjenicama ili ne“, zaključuje Rosini.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

Foto ilustracija: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Zemlja propada, Srbija će pod Vučićem završiti u ambisu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja