(VIDEO) NJEGOVO UBISTVO JE NAJVEĆA MISTERIJA 21. VEKA: Kako je izveden atentat na brata prvog čoveka Severne Koreje?
Foto: Profimedia

Kao u filmu o Džejms Bondu

(VIDEO) NJEGOVO UBISTVO JE NAJVEĆA MISTERIJA 21. VEKA: Kako je izveden atentat na brata prvog čoveka Severne Koreje?

Planeta -

Dve žene, siromašnog porekla jedine su osobe optužene za jedno od najpoznatijih ubistava na svijetu, piše CNN.

Siti Aisja i Doang Ti Huong čekaju suđenje zbog ubistva Kim Džong Nama, najstarijeg sina nekadašnjeg prvog čoveka Severne Koreje Kim Džong Ila i polubrata aktuelnog diktatora Kim Džong Una. Osumnjičene tvrde da su ih prevarili i da one zapravo nisu imale pojma šta rade.

Osumnjičene (Foto: Printscreen)

"Malo je nervozna, ali ima poverenja. Zna da je nevina", kazao je Hisajam Te Po Teik advokat Vijetnamke Huong. Malezijske vlasti opisuju ubistvo kao javni atentat na krcatom aerodromu, a već ranije su govorili da je pravo čudo što niko drugi nije ubijen tokom atentata sredinom februara ove godine.

Za brata severnokorejskog diktatora isprva je bilo jasno samo to da je otrovan na aerodromu u Maleziji i da je umro u mukama. Potom su istražitelji otkrili da su ga ubili nervnim otrovom VX u maniru filmova o Džejmsu Bondu. Ali, to otkriće je otvorilo niz drugih pitanja; npr. kako to da otrov, kom je dovoljno samo 10 miligrama, manje od jedne kapi, da ubije žrtvu, nije ubio još nekoga i kako nije prouzrokovao sveopšte trovanje?

Sigurnosne kamere snimile su da je neposredno pre no što je Kimu Džong-Namu pozlilo, s njim u kontaktu bilo dve žene. Obe su mu naglo pružale ruke prema licu, obe su kasnije osumnjičene za ubistvo VX-om, obe su tvrdile da su mislile da učestvuju u smicalici tj. skrivenoj kameri.

Istražiteljima, međutim, nije bilo jasno kako to da su i jedna i druga preživele kontakt s VX-om. Nekolicina Korejanaca iz Severne Koreje koje su istražitelji neuspešno pokušali da uhvate, pobeglo je u dinastijski raj Kim Džong-una.

Ipak, njih dve su ostale i one su bile te koje su morale da koriste s jezivo ubojitu hemikaliju. A obe su ostale žive. Jedna je, doduše, kraće vreme imala mučnine, ali osim toga ništa.

Bila je potrebna intervencija naučnika da se ispostavi da je apsolutno sve navedeno savršeno logično, da se savršeno uklapa i u priču o bojnom otrovu VX-u i u teoriju o Severnoj Koreji kao organizatoru ubistva najstarijeg sina Kima Džong-ila, da bi se paranoični Kim Džong-un osigurao da mu niko ne ugrožava nasledno pravo i u nespornim ogromnim rezervama bojnih otrova u vojnim skladištima režima u Pjongjangu.

Rešenje leži u detalju o drugoj osumnjičenoj ženi koji je 11 dana posle ubistva izneo zapovednik malezijske policije Kalid Abu Bakar. U tom trenutku je prva žena već stavila ruke na lice žrtve, a potom je i ključna druga žena učinila slično:

"Gospođa je s ispruženim rukama odmah potom odjurila u kupatilo. Sigurno je bila sasvim svesna da je bila reč o otrovu i da mora što pre da opere ruke". Da, samo, zašto joj se nije žurilo pre toga? Kako to da nije umrla jer je i ovoliko vremena izlaganja otrovu bilo dovoljno da primi smrtonosnu dozu? Čemu onda uopšte prva žena? Odgovor je možda i prvi objavio The New Scientist; reč je bila o dvokomponentnom trovanju, triku koji je zasigurno poznat vojnoj sili poput Severne Koreje koja u svojim skladištima ima između 2.500 i 5.000 tona bojnih otrova, među kojima je i VX.

Foto: Profimedia, foto: Profimedia

"Pošto je VX tako opasan, hemijska artiljerija i bombe koje se namenjene ispaljivanju, u pravilu sadrže punjenja sa dve razdvojene hemikalije; sumpor i znatno kompleksniju, ali takođe savršeno neotrovnu komponentu poznatu kao 'QL'", objasnio je The New Scientist.

Prva žena, koja je zaista mogla da misli da je reč o šali, trebalo je da na žrtvino lice nanese tečnost u kojoj je otopljen sumpor, da bi druga potom nastupila s QL-om. Tada dolazi do kemijske reakcije na Kim Džong-

Namovom licu, nastaje gas VX koji žrtvu ubrzano truje, a druga žena beži u kupatilo da ispere ruke. Iako je pobegla odmah, deo otrova je ipak unela u svoje telo kroz pore na rukama, taman dovoljno da joj samo blago pozli.

Kim Džong-Nam je svakako bio vrlo iznenađen, posle drugog nasrtaja na sebe požalio se službenici na aerodromskom šalteru da mu je neka žena prislonila vlažnu krpu na lice i potom pobegla. Sve navedeno, atentatori su izveli tako vešto da na aerodromu niko drugi nije završio u bolnici, a kamoli mrtav.

Nesrećni Džong Nam putovao je nazad u svoju usvojenu domovinu Makao gde se skrivao, manje više, u egzilu gotovo 20 godina. Zanimljivo je spomenuti pomalo zaboravljenu crticu njegove biografije. Najstariji sin Kim Džong-ila uhvaćen je na jednom japanskom aerodromu s lažnim pasošem, a vlastima se pravdao govoreći da je samo hteo da poseti tokijski Diznilend.

Bilo je to dovoljno da ga se režim odrekne, iako se pretpostavljalo da bi mogao da igra bitnu ulogu u vlasti svog polubrata. Tokom godina su se pojavile i priče da je "odlazak u Diznilend" bio samo paravan zato što je Kim radio za tajnu korejsku agenciju duboko upletenu u krijumčarenje širom sveta.

Putovao je s lažnim pasošem i na dan atentata što je stvorilo dodatni diplomatski skandal. Naime, severnokorejske diplomate tvrdile su da nije ubijen Džong Nam već da je to neki obični državljanin Severne Koreje po imenu Kim Čol.

Zbog toga su malezijske vlasti morale hitno da predaju telo, ali malezijska policija nije verovala tim tvrdnjama već su odlučili da sprovedu DNK analizu da bi se utvrdio stvarni identitet. A bilo je i drugih problema i napetosti između dve države tokom istrage.

Osumnjičene tvrde da su ih četvorica muškaraca nagovorili da stave otrov na lice Džong Nama, a da one nisu imale pojma šta zapravo rade. Četvorica muškaraca pobegla su iz države i službeni Kuala Lumpur pretpostavlja da su našli utočište u Severnoj Koreji gde uživaju potpunu slobodu.

Malezija je tražila njihovo izručenje, raspisala se međunarodna poternica, uključio se čak i Interpol raspisivanjem crvene poternice, ali ih režim najzatvorenije države sveta nije izručio. Službena istraga još nije završena zato što su četvorica osumnjičenih još uvek na slobodi, ali zato u petak počinje suđenje osumnjičenim ženama kojima sada preti smrtna kazna.

(Kurir.rs/Express.hr)

(Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Osmeh dečaka, ideje ludaka! 8 ključnih činjenica o Kim Džong-unu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track