HOTEL PROPASTI KONAČNO OTVARA SVOJA VRATA: Bio sablasno prazan 30 godina, ali sada se sve promenilo
Foto: AP

SEVERNOKOREJSKI PONOS

HOTEL PROPASTI KONAČNO OTVARA SVOJA VRATA: Bio sablasno prazan 30 godina, ali sada se sve promenilo

Planeta -

Severnokorejski "Hotel propasti" mogao bi napokon da otvori svoj avrata posetiocima i to posle 30 godina od početka izgradnje.

Gradnja je započeta 1987. godine, potrošeno je 750 milona dolara, a hotel Rjugjong u Pjongjangu i dalje služi isključivo kao velika telekomunikaciona antena i ni za šta drugo.

Međutim, u hotelu su izgleda počeli da se pojavljuju znaci života jer su uklonjeni zidovi koji ga okružuju, dve staze su otkrivene, a ispred se pojavio i ogroman natpis.

Novi detalji su otkriveni prošle nedelje kada se slavila godišnjica korejskog primirja. Pretpostavlja se da su poslednji radovi na ovom hotelu izvođeni 2013. godine.

Građevina visoka oko 300 metara, sa 105 spratova i u obliku rakete, trebalo je da bude gotova već 1989. Gradnju je prvo usporila ekonomska kriza u koju je SSSR upao krajem 80-ih, da bi 1992. potpuno stala jer se SSSR raspao, Severna Koreja bila je prepuštena sama sebi.

Severnokorejska prestonica ima i novi međunarodni aerodrom, nekoliko luksuznih solitera u impresivan tehnološki kompleks, a sve to bi trebalo da uvede Pjongjang u 21. vek.

Ukoliko hotel zaista proradi biće to veliki trenutak za Kim Džong-una jer je sve počelo da se gradi u vreme njegovog dede Kim Il-sunga, baš u čast "večnog vođe".

Kurir.rs/Metro.co.uk Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track