BIO JE KRALJ SAMO 20 MINUTA: Ovo su 10 najkraćih karijera u istoriji
Foto: Printscreen Twitter

nije im se dalo

BIO JE KRALJ SAMO 20 MINUTA: Ovo su 10 najkraćih karijera u istoriji

Planeta -

Direktor za komunikacije u Beloj kući Entoni Skaramuči otpušten je s posla posle samo 10 dana, a kroz istoriju ima još primera „kratkoročnih“ poslova i u drugim delovima sveta.

Jovan Pavle Prvi — papa 33 dana

Jovan Pavle Prvi se pamti kao „nasmejani papa“ zbog njegove blage naravi i lične topline.

Samo 33 dana nakon što je postao papa, umro je u svom krevetu 1978. godine. Vatikanski doktor je utvrdio da je uzrok smrti srčani udar, mada glasine da je otrovan traju do danas.

Alan Fišman — izvršni direktor tri nedelje

Gospodin Fišman je angažovan u septembru 2008. godine da bi vodio štedionicu kompanije „Vašington mutual“. „Kao i svi ostali u poslu, ’VaMu‘ se suočava sa velikim pritiscima“, rekao je on kada je preuzeo posao.

„Moram da trčim i ja sam spreman to da radim“.

Ali to trčanje postalo je sprint, a ne maraton. Bio je na poslu nekoliko nedelja, kada je sprovedena istraga u banci zbog čijih rezultata je Vlada prisilila banku na prodaju „JP Morganu“. Ovo je bio najveći propust banke u istoriji SAD.

Džek Keler — direktor za komunikacije u Beloj kući 11 dana

Pre Skaramučija, direktor za komunikacije Bele kuće koji se najkraće zadržao na toj poziciji bio je Džek Keler. On je imenovan za vreme administracije predsednika Ronalda Regana 1987. godine, ali je podneo ostavku nakon što je obelodanjeno da je bio član Nacističke omladinske grupe kao desetogodišnjak u rodnoj Nemačkoj.

Rekao je da to nije razlog njegovog odlaska, već je u pismu kojim je podneo stavku naveo da želi da stvori prostor za novu ekipu.

Džejn Grej — kraljica 9 dana

Šesnaestogodišnjakinja Džejn Grej bila je žrtva sektaškog previranja širom Engleske u 16. veku.

U sendviču između svojih rođaka Edvarda Šestog i Meri Prve, dobila je krunu Engleske i Irske kada je Edvard Šesti umro, jer je bila protestant kao on. Pošto se javnost okrenula protiv nje, savetnici monarha su se zakleli na vernost Meri Prvoj i proglasili je za kraljicu. Lejdi Džejn je odrubljena glava zbog izdaje. Meri Prva je vladala pet godina tokom kojih je ubijeno na stotine ljudi koji nisu bili katolici. Ostala je upamćena po nadimku Krvava Meri.

Duc-Duc — car Vijetnama tri dana

Imperator Duc Duc vladao je od 20. do 23. jula 1883. godine. Prekršio je pravila za vreme žalosti za svojim ocem tako što je pozvao kockare i zabavljače na svoje krunisanje. Bilo mu je dovoljno da ga koštaju prestola, a osuđen je i pogubljen tako što je otrovan. Istoričari veruju da je možda umro u zatočeništvu.

Dejvid van Rujen — ministar finansija tri dana

Pošto ga je južnoafrički predsednik Jakob Zuma postavio na mesto ministra finansija, obećao je da će „pojednostaviti pitanja javnih finansija“, ali mu nije dozvoljeno da obavlja svoju dužnost.

Za manje od nedelju dana, Zuma se povukao i vratio bivšeg ministra finansija Pravina Gordana, koji je pet godina radio taj posao.

Jozef Gebels — nemački kancelar jedan dan

Adolf Hitler napisao je u svom testamentu da bi dužnost kancelara trebalo da pripadne njegovom ministru propagande Jozefu Gebelsu.

Hitler je izvršio samoubistvo, a Gebels je bio kancelar samo jedan dan pre nego što su on i njegova supruga ubili svoju decu i sami počinili samoubistvo.

Luj Antoan — kralj Francuske 20 minuta

Pošto mu je otac, Šarl Deseti svrgnut sa prestola 2. avgusta 1830. godine, Luj Antoan je postao kralj Luj Devetnaesti, ali je abdicirao pošto nije mogao da podnese nepopularnost svoje dinastije. Izvori kažu da je proveo dvadeset minuta premišljajući se da li da potpiše papire o abdikaciji ili ne. Preneo je presto na svog nećaka, vojvodu Orleana i ostatak života proveo u Škotskoj.

Liroj Rosenior — fudbalski menadžer 10 minuta

Spektakularno kratak mandat gospodina Roseniora nikada neće biti prevaziđen u fudbalskom svetu i van njega. Pošto je bio menadžer Torkai Junajteda godinama, 2007. godine donesena je odluka da ponovo preuzme to mesto. Deset minuta, pošto je održao inauguracionu konferenciju za novinare, lokalni konzorcijum je preuzeo Junajted i Rosenior je dobio „pedalu“, prenosi Bi-bi-si.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

Foto Printscreen Twitter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track