(VIDEO) OVO SE RUSIMA NEĆE DOPASTI: Pentagon nudi Ukrajini sisteme koji mogu da uništavaju ruske tenkove
Foto: AP

Zaoštravanje krize

(VIDEO) OVO SE RUSIMA NEĆE DOPASTI: Pentagon nudi Ukrajini sisteme koji mogu da uništavaju ruske tenkove

Planeta -

Pentagon i Stejt Dipartment predložili su Beloj kući da SAD naoružaju Ukrajinu protivtenkovskim sistemom Javelin koji već dugo žele vlasti u Kijevu, objavio je ovih dana Njujork tajms.

Kijev dugo očekuje konkretnu američku pomoć u naoružanju.

"Rat se ne dobija samo radarima i uređajima za noćno posmatranje", svojevremeno je ironično rekao ukrajinski predsednik Petro Porošenko komentarišući strategiju bivšeg američkog predsednika Baraka Obame čija je vlada Kijev snabdevala vojnom opremom, ali ne i oružjem, piše Dojče vele.

Zato su u Kijevu sa velikim nadama dočekali novog američkog predsednika Donalda Trampa čija administracija razmatra snabdevanje Ukrajine tzv. “odbrambenim oružjem”, što je izraz koji mnogi smatraju eufemizmom.

Bela kuća još nije donela odluku o predlogu Pentagona i Stejt Dipartmenta, rekao je Njujork tajms izvor koji je želeo da ostane anoniman. Razlog za to su pojačani sukobi na istoku Ukrajine proteklih dana.

Krajem prošlog meseca američki izaslanik za Ukrajinu Kurt Volker kazao je za Radio Slobodnu Evropu da se Trampova administracija prihvatila pitanja kog je Obamina vlada ostavila otvorenim: isporučiti Ukrajini defanzivna oružja ili ne.

Naime, defanzivna bi oružja, poput sistema Javelin, omogućila Ukrajini da se brani ako ruska strana preduzme dalje korake prema ukrajinskoj teritoriji. Ali, izaslanik Volker je prilikom nedavne posete Ukrajini izjavio: “Rusija kaže da neće to učiniti. Dakle, nema rizika ni za koga.”

Ukrajinski ministar odbrane Stepan Poltorak poručio je putem FB da očekuje “podršku stranih kolega u opremanju ukrajinske vojske savremenim oružjem i vojnim mašinama”. Njegov poziv poslat je u mnoge zemlje i još se čekaju odgovori.

S druge strane, PR Kremlja Dmitrij Peskov nedvosmisleno je poručio da “zemlje, pogotovo one koje žele da imaju posredničku ulogu, trebaju da se okanu poteza koji mogu da isprovociraju novu spiralu nasilja u regiji”.

Što se tiče samog sistema Javelin, radi se o američkom oružju za odbranu od oklopnih vozila koji samostalno traži svoju metu i prati je čak i kada je ona u pokretu. Pritiom, pogađa tenkove odozgo, tamo gde je oklop najslabiji.

Ruski vojni stručnjaci, piše Dojče vele, upozoravaju da je nejasna granica između ‘odbrambenog’ i napadačkog oružja, a ne veruju da bi se ukrajinska vojska, kada jednom dođe u posed takvog oružja, suzdržala od njegove upotrebe u ofanzivne svrhe.

“Sistem Javelin može se koristiti i kao napadačko, tačnije jurišno oružje – recimo u nekom gradu”, rekao je ruski vojni stručnjak Viktor Murahovski.

Taj je sistem Ukrajina tražila od SAD-a još u vreme predsednika Obame, ali je dobila samo obuku svojih oficira i vojnika za borbu protiv tenkovskih jedinica bez specijalizovanog naoružanja. Anonimni izvor Njujork tajmsa takođe tvrdi da je u planu Pentagona i Stejt Dipartmena i slanje Ukrajini protivvazdušnog oružja, iako nije jasno zašto jer proruske snage u Ukrajini uopšte nemaju letelice.

(Kurir.rs/Net.hr)

Foto AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 23. epizoda: Ruski čuvar Crnog mora - raketni sistem Bal-E

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track