TAMO NEMA ŽIVOTA: U ovom zalivu je otkrivena najveća zagađena mrtva zona u istoriji
Foto: Youtube/Printscreen

ORGANIZMI NEMAJU ŠANSE DA PREŽIVE

TAMO NEMA ŽIVOTA: U ovom zalivu je otkrivena najveća zagađena mrtva zona u istoriji

Planeta -

Svakog leta u protekle tri decenije, naučnici obilaze Meksički zaliv kako bi istražili nivo hipoksije, odnosno, nizak nivo kiseonika. Ove godine, otkrili su zagađenu "mrtvu zonu" u moru, najveću ikada zabeleženu u ovom području. Nacionalna agencija za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA) objavila je da se ove godine mrtva zona proširila na 22.730 kvadratnih kilometara, što je 50 odsto više nego što je uobičajeno.

Mrtve zone sa nedovoljno kiseonika se u Meksičkom zalivu stvaraju svake godine, a glavni uzrok su velike količine azota iz reke Misisipi. Tamo dospevaju zbog đubriva sa farmi koja se dosta koriste u pojedinim američkim državama. Nova mrtva zona je najveća od početka merenja 1985. godine, a nastala je usled povećanih količina kiše koja ispira tlo sa štetnim hemikalijama.

Zagađenje podstiče masovni razvoj fitoplanktona koji se posle smrti nakupljaju i razgrađuju na morskom dnu i stimulišu razvoj bakterija. One konzumiraju alge i velike količine kiseonika i na taj način ubijaju organizme koji žive na dnu mora.

Kurir.rs/Arstechnica

Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track