KRVAVO UJEDINJENJE TALIBANA I ISLAMISTA: Zajedničkim snagama masakrirali 50 civila u Avganistanu
Foto: AP

opasno

KRVAVO UJEDINJENJE TALIBANA I ISLAMISTA: Zajedničkim snagama masakrirali 50 civila u Avganistanu

Planeta -

Talibani i pripadnici Islamske države (ID) zajedno su izveli masakr nad desetinama civila u jednom avganistanskom selu, pri čemu su nekima odrubili glave, saopštili su danas zvaničnici, upozorivši na redak slučaj saradnje između ekstremista koja bi mogla da prenapregne ratom iscrpljene avganistanske bezbednosne snage.

U napadu, izvedenom u subotu, ubijeno je više od 50 muškaraca, žena i dece u zabačenoj oblasti Sajad na severu provincije Sar-e Pul nakon što su talibani i pripadnici ID savladali Avganistansku lokalnu policiju (ALP), miliciju koju podržava vlada, u 48-časovnoj borbi, navode lokalni zvaničnici.

"To je bila zajednička operacija ID i talibanskih boraca. Oni su regrutovali snage iz drugih provincija i napali selo Mirzavalang", rekao je za AFP Zabirulah Amani, portparol provincijskog guvernera.

On kaže da su desetine talibana i boraca ID pod komandom Šera Mohameda Gazafara, lokalnog talibanskog komandata za koga Amani navodi da se zakleo na vernost Islamskoj državi, izvele koordinisani napad na tu oblast u četvrtak.

"Preplavili su ovu oblast i to je dovelo do masakra nad nedužnim i bespomoćnim civilima", rekao je on, dodavši da je većina ubijena hicima iz vatrenog oružja, ali i da su neki obezglavljeni.

Talibani i borci ID su se često međusobno sukobljavali otkako je ID uspostavila uporište na istoku Avganistana 2015, jer i jedni i drugi teže ka prevlasti u toj ratom razorenoj zemlji.

Međutim, kako navode bezbednosni izvori, do sada su se dogodila tri incidenta u kojima su se borci iz obe grupe udružili kako bi zadali udarac avganistanskim snagama u nekim oblastima, napominje francuska agencija.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Fonet AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 24. epizoda: Balistička raketa Skad - noćna mora Zapada!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track