MUKE SRPSKIH TURISTA U GRČKOJ: Nestašica vode traje već 5 dana, došlo i do tuče!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

UREDNO PLATILI, A NE MOGU DA UŽIVAJU

MUKE SRPSKIH TURISTA U GRČKOJ: Nestašica vode traje već 5 dana, došlo i do tuče!

Planeta -

Već peti dan situacija sa nestašicom vode u Pefkohoriju i dalje nije potpuno stabilizovana u svim kućama. Probleme sa vodom uglavnom imaju objekti udaljeni par stotina metara od plaže i više, a vlasnici smeštaja se snalaze tako što dovoze cisterne, prenosi portal Grčka info na svom Fejsbuk nalogu.

Na ovaj problem su upozorili i u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Srbije (YUTA), a ista ili slična situacija je, kako su rekli, i u još nekim mestima na Kasandri, ali i Sitoniji, inače dve najpopularnije destinacije srpskih turista.

"Ili je smanjen pritisak ili voda nestaje i po nekoliko sati u letovalištima i to u kasnim popodnevnim i ranim večernjim satima kada se svi vrate sa plaže i koriste kupatilo. Sve je počelo od Sitonije, ali sada se isto dešava i u Polihronu, Pefkohoriju, Haniotiju i Kalitei, pa čak po novim informacijama, i u Nei Poriju. Nikada nije bilo ovako drastično, te smo stalno u kontaktu sa grčkom turističkom organizacijom i konzulatom i trebalo bi da budu obezbeđene cisterne", rekao je Vladimir Vlaho, član Upravnog odbora JUTA.

Kako danas prenosi Grčka info, deblji kraj u ovoj nemiloj situaciji izvlače "kao i uvek vodiči agencija i vlasnici smeštaja koji zaista nisu krivi za ovaj problem, niti mogu na bilo koji način da utiču na njegovo rešavanje".

Došlo do incidenata

"Pre tri dana je zbog ovog problema došlo do incidenta, a zamalo i fizičkog obračuna između gostiju i vodiča jedne od agencija iz Srbije", piše portal.

Ipak, ni turistima nije lako, jer ko se ne bi bunio da je na letovanju, u apartmanu koji je uredno platio i da nema vode?!

Opština godinama ne rešava problem

Kako prenosi portal, oni su razgovarali sa vlasnicima smeštaja u Pefkohoriju koji su i sami pogođeni nestašicom vode i veoma ogorčeni i ljuti na opštinu koja ne ulaže nikakav dodatni napor da se situacija promeni.

"Sve što je opština uradila je da je polepila obaveštenje o restrikciji vode po mestu i to na grčkom jeziku koji većina turista ne razume, i nije se udostojila da se zvanično obrati ni stanovnicima ni turistima", navodi Grčka info.

Prevod obaveštenja na grčkom

Obaveštenje opštine Kasandra o upotrebi vode - "Usled prekomerne potrošnje vode, a ne usled kvarova, a naročito zbog vrućina kao i istovremenog velikog pada nivoa vode u rezervoarima na opštini Kasandra, posledica je konstantno lošeg snabdevanje objekata na našoj opštini. U skladu sa tim molimo vas da upotrebljavate vodu isključivo i samo u kući, za ličnu higijenu, a ne za zalivanje vrtova, trave, pranje ulica ili automobila, kako bi svi potrošači imali vodu".

Apel turistima

Na stranici Grčka info apeluje se na sve one turiste koji letuju u Pefkohoriju da budu strpljivi i imaju razumevanja, i prvenstveno da ne iskaljuju svoju ljutnju na onima koji za to nisu krivi.

"Nezadovoljstvo i bes koje osećaju pojedini su potpuno opravdani i to što se dešava da u 21. veku u letovalištu punom turista nemaju vodu je nedopustivo, a sa tim se slažu i stanovnici samog Pefkohorija! Posebno stoga što ovo nije nov problem već se dešavao i prethodnih godina", piše portal.

(Kurir.rs/ Blic)

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SNIMAK TUČE NA ULAZU U GRČKU, KOJI JE ŠOKIRAO SRBIJU! Čak 10.000 Srba i Makedonaca čeka satima na prelazu Evzoni!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track