SPD: Dosta je NATO-a, Nemačka treba da ima svoju vojsku
Foto: Reuters

Opozicija

SPD: Dosta je NATO-a, Nemačka treba da ima svoju vojsku

Planeta -

Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) Tomas Operman odbacio je postavljeni cilj NATO o trošenju dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na odbranu i založio se za strateško investiranje u nemačku vojsku.

"Mi smatramo da je to pogrešan put i uz SPD u vladi toga neće biti", rekao je Operman u danas objavljenom intervjuu za Rajniše post, prenosi Politiko.

On je pozvao na veće ulaganje u nemačku vojsku Bundesver umesto poštovanja, kako je rekao, arbitrarno postavljenog cilja potrošnje.

"Izdaci za odbranu će biti povećani, ali ne na osnovu irelevantne logike kvota, već na osnovu razumljive bezbednosne logike", naveo je Operman.

U novom programskom dokumentu, koji će Operman danas predstaviti u Berlinu, SPD će se založiti za veće učešće parlamenta u razvoju nemačke vojske, navodi Rajniše post.

Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen branila je u ponedeljak obavezu trošenja dva odsto BDP-a na odbranu, koju su članice NATO prihvatile 2006., navodeći da je u najboljem interesu Evrope da Berlin održi reč o dostizanju tog cilja NATO.

Ona je rekla da je retorika SPD deo "potpuno haotične izborne kampanje".

Operman i lider SPD Martin Šulc objavili su zajednički tekst u nedelju u kojem su oštro kritikovali Fon der Lejen zbog obećanja da će povećati potrošnju na odbranu kako bi Nemačka dostigla cilj NATO do 2024. godine, navodi Politiko.

Šulc i Operman su u tom tekstu naveli da bi to zahtevalo gotovo dvostruko povećanje troškova koji sada iznose 37 milijardi evra, čime bi nemačka vojska postala najveća u Evropi, i da je to loša ideja "zbog prošlosti" te zemlje.

Oni su sugerisali da bi, umesto težnje ka postavljenom cilju potrošnje NATO-a, trebalo ići ka stvaranju jedinstvene evropske vojske.

Palamentarni izbori u Nemačkoj biće održani 24. septembra, a prema anketama, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelrke Angele Merkel ima dvocifrenu prednost u odnosu na SPD.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 24. epizoda: Balistička raketa Skad - noćna mora Zapada!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track