JOŠ SMO U TUNELU, ALI VIDIM SVETLO: Italijanski ministar iskreno o situaciji sa migrantima
Foto: Reuters, Foto: Reuters

SVE MANJE DOLAZE PREKO MEDITERANA

JOŠ SMO U TUNELU, ALI VIDIM SVETLO: Italijanski ministar iskreno o situaciji sa migrantima

Planeta -

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Marko Miniti izjavio je da vidi "svetlo na kraju tunela" kada je reč o ograničavanju priliva migranata iz Libije.

On je to rekao nakon njihovih manjih dolazaka preko Mediterana u proteklim mesecima.

"Još smo u tunelu. To je dug tunel, ali počinjem da vidim svetlo na kraju tunela", izjavio je Miniti na konferenciji za novinare.

Posle rasta priliva migranata iz Libije početkom godine, njihov broj je počeo da se smanjuje, pošto je 97.293 ljudi u dosadašnjem toku godine došlo do obale Italije, što je za 4,15 odsto manje nego u istom periodu lane, prema podacima italijanskog Ministarstva za unutrašnje poslove. Taj trend će se, smatra Miniti, nastaviti i u avgustu, ali nije želeo da iznosi dodatne komentare.

"Važno je intervenisati i sa druge strane Mediterana, a mi smo se fokusirali na Libiju. Izgleda teško, ali nam se čini da se nešto pokrenulo", rekao je italijanski ministar. Italija je, problemu migranata pristupila sa dvostrukom strategijom, jačajući napore Libije za borbu protiv krijumčara i istovremeno vršeći pritsak na nevladine organizacije da se uključe u spasilačke operacije.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track