(VIDEO) POBUNJENI EMIRAT IMA SVOJ GRAD DUHOVA: Stanovnici su jednog dana otišli u žurbi, a i danas malo ko uđe u njega!
Foto: Youtube screenshot/Video kaku

u senci velikog bogatstva

(VIDEO) POBUNJENI EMIRAT IMA SVOJ GRAD DUHOVA: Stanovnici su jednog dana otišli u žurbi, a i danas malo ko uđe u njega!

Planeta -

Zamrznuta u vremenu i obložena slojem pustinjskog peska, Al Džazirat Al Hamra je zaselak savršeno sačuvane istorije Ras Al Kaima, jednog od Ujedinjenih Arapskih Emirata. A prašina nije jedina stvar koja pokriva grad; on je obavijen velom tajni i okružen mnogim glasina.

Samo petnaestak kilometara južno od glavnog grada Ras Al Kaima nalazi se staro ribarsko mesto. Jednom uspešna zajednica, sada je neka vrsta muzeja na otvorenom, ali bez blagajni ili zvučnih audio vodiča.

Grad Duhova Ras Al Khaimaha, kako se često naziva, zapravo nije na turističkoj karti, niti je predviđen za rušenje kako bi se omogućio nastanak novih zgrada. Nije iznenađenje, obzirom da se ovaj emirat - ponekad nazivan pobunjenički emirat ne pridružuje svojim slavnim komšijama u trci za izgradnju najvećeg ili najvišeg zdanja.

Ne može se takmičiti sa Dubaijem, ali ni ne želi. Ras Al Kaimah ima bogatu i fascinantnu isrtoriju, koju ponosno ćeli da saćuva, piše portal Travel Hack.

U 14. veku Al Džazirat Al Hamra sagradila su tri lokalna plemena, uključujući vladajuće Zabovo pleme. Zemljište je nekad bili ostrvo, a naziv Al Džazirat Al Hamra prevedeno sa arapskog znači "crveno ostrvo".

Oko 1830. u ovom malom selu živelo je oko 200 ljudi, a većina njih živi kao lovci na bisere. Stanovništvo se u 20. veku popelo na oko dve hilljade neposredno pre nego što je celo pleme napustilo svoje domove.

Zgrade su građene od koralnih kamenčića i pokrivene su krovom ispletenih palminih listova, poput ostalih zgrada iz tog vremena. Neverovatno je da su izdržale svo ovo vreme, kroz stotine godina jakog sunca, peščane oluje i plemenskih sukoba.

Upravo su ti sukobi razlog da su seljaci otišli negde tokom 60.-ih godina, iako se glasine razlikuju u zavisnosti od izvora.

Neki kažu da je razlog bio obećanje prosperiteta koji je vodio stanovnike Al-Džazirat Al Hamra u Abu Dabi. Drugi kažu da je plemenski spor sa vođom Ras Al Kaimaha prisilio meštane da traže sigurnost u susjednoj zemlji. Treći pak insistiraju da su duhovi koji obuzimaju koralne i blatne stanove oterali stanovnike.

Što god bilo, čini se da su otišli u žurbi.

Kad lutate gradom, lako je videti zašto ljudi misle da bi čitavo mesto moglo biti ukleto. Pogledavši kroz vrata s katancima, možete videti učionicu opremljenu klupama i stolicama. Druga zgrada otkrila je drveni okvir za ležaj, odmaknut od noćnog stola, prekrivenog crvenom prašinom.

Slomljena pločica, iseckana zastava koja se blago zapela u povetarcu, nekada živopisno izvezen plavi jastuk koji sadrži tajne stotina laganih čavrljanja.

Znakovi života su svuda, a ipak života na ovom mestu nemao - preselio se u drugi grad i zaboravio. Pa, gotovo zaboravljena.

Godine 2011., lokalni stanovnik koji je odrastao u Al Džazirat Al Hamri tokom njenog vrhunca počeo je da čisti selo, napušteno već 50 godina od odlaska stanovnika. Okupio je neke od drugih stanovnika koji su takođe ostali na tom području i zajedno su obnovili veći dio svog starog doma.

Ogromni delovi sela još uvek su samo gomile ruševina - možete ih i ukrasti ako vam se sviđaju, iako to činite na vlastiti rizik. Nema vodiča za obilazak, nema čuvara i nema znakova upozorenja. Ali, glavna ulica je uredna i zanimljiva - čamac na stražnjem trgu, zajedno sa školjkom automobila - rekao je netko da je prvi automobil u Ras Al Kaimahu, a na drugom kraju nalazi se seoska džamija.

To je jednostavna građevina bez ikakvih minareta, samo kula koja gleda ostatke onoga što bi moglo biti jedna od najljepših i najzanimljivijih destinacija Ras Al Kaimah.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Youtubescreenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Cifra da glava zaboli! Pogledajte vrednost srpske imovine na Kosovu koju je Priština otela!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track