(FOTO) KIM JE PREVARIO SAD? OBJAVLJENA MAPA MOGUĆEG NAPADA NA GUAM: Rekao da neće udariti sa zemlje, ali pravi napad preti iz podmornice!
Foto: Reuters

tenzije još uvek traju

(FOTO) KIM JE PREVARIO SAD? OBJAVLJENA MAPA MOGUĆEG NAPADA NA GUAM: Rekao da neće udariti sa zemlje, ali pravi napad preti iz podmornice!

Planeta -

Analitičar Marko Langroek objavio je na Tviteru putanju leta rakete koju bi Severna Koreja mogla da ispali ka američkom ostrvu Guam, ali ne sa zemlje već iz vode. Tačnije, iz podmornice.

Ova mapa objavljenja je u trenutku kada je severnokorejski lider Kim Džong-un pojavio u javnosti posle dve nedelje i rekao da će odložiti odluku o ispaljivanju raketa u pravcu Guama i sačekati da vidi šta će sledeće SAD uraditi.

Ipak, on je pregledao planove severnokorejskih vojnih snaga prema kojima bi ka američkoj teritoriji bile ispaljene četiri rakete.

Iako je Severna Koreja probe balističkih raketa vršila sa zemlje, postoje teorije se radi o varci i da bi pravi napad krenuo, zapravo, iz vode. Kriza oko Guama je zapravo, veruje se, samo način da se pažnja skloni sa ove podmornice i neopaženo bude obavljeno lansiranje rakete KN -08.

Inače, Severna Koreja je posebnu pažnju posvetila izgradnji podmornica nosača balističkih raketa, koje bi trebale da zaplove Pacifikom i sa utvrđenih tačka posle kodiranog radio signala lanisraju rakete na japanske i američke ciljeve.

Prislušne stanice su već ulovile prve kodirane radio poruke Pjongjanga koje se emituju preko državnog radija kao specifična melodija koja je uvek puštana pred testiranja raketa, probe atomske bombe ili bitnijih dešavanja u državi.

Američki i južnokorejski obaveštajci već duže vreme prate podmornice Pjongjanga, a posebno isplovljenje podmornice klase Gorae koja je nosač balističkih raketa i koja je predviđena da lansira balističke rakete sa mora, što je trebalo da se obavi krajem avgusta.

Severna Koreja je svoju podmorničarsku flotu počela da gradi 1973/1974 kada je u Kini nabavljeno ukupno sedam podmornica "Tajp 033 a Pjongjang je u dva brodogradilišta Sinpo i Majang-Do izgradilo još 15 podmornica "Tajp 033".

Ono što Severna Koreja smatra najvećim adutom su upravo nove podmornice klase Sinpo (glavna podmorničarska baza) ili Gorae (na korejskom Kit) koje bude maštu obaveštajaca SAD i Južne Koreje. Podmornice su prvi put primećene na satelitskim snimcima 2014. U to vreme podmornica koja može da lansira balističke projektile bila je samo mit i glasina koja se širi. Većina bezbednosnih analitičara na Zapadu nije verovala u sposobnost da Severna Koreja može da konstruiše podmornicu koja će ispaljivati balističke rakete.

(Kurir.rs/R.Marković)

Foto Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track