(VIDEO) ZA PAD RUSKOG AVIONA OKRIVILI SU DECU: Istina je bila mnogo jezivija, i koštala je života 75 ljudi!
Foto: vikipedija

Let 593

(VIDEO) ZA PAD RUSKOG AVIONA OKRIVILI SU DECU: Istina je bila mnogo jezivija, i koštala je života 75 ljudi!

Planeta -

Let 593 aviokompanije Aeroflot 23. marta 1994. od Moskve do Hong Konga leteo je po svim pravilima i vazduhoplovnim propisima, sve dok se bez objašnjenja nije zabio u brežuljke planinskog lanca Kuznetsk Altau u ruskoj oblasti Kemerovo. Svih 63 putnika i 12 članova posade u sekundi su bili mrtvi. Na avionu tipa Airbus A310-300 nisu pronađeni dokazi o tehničkim problemima, ali ono što je pronađeno - bili su uznemirujući snimci iz kokpita aviona.

Kapetan aviona Jaroslav Kudrinski je tog dana prvi put poveo svoju decu sa sobom na let, ne sluteći da će taj dan završiti njihovi životi na najgori mogući način. Budući da su deca bila fascinirana njegovim poslom, odlučio je da im dopusti da prividno sami pokušaju da upravljaju avionom.

Prva je za kokpit sela njegova kćer Jana (12), a potom sin Eldar (16). Kudrinski je prilagodio autopilot kako vi djeca dobila percepciju kako stvarno okreću avion. I dok je sve prošlo glatko sa Janinom delom leta, kad je Eldar "upravljao", počeli su problemi.

Naime, dugme autopilota je i dalje bio uključen, ali su očitanja pokazivala pogrešne informacije, slične onima kad se ulazi u zonu sletanja. Njihov otac i pomoćni piloti u čudu su gledali šta se događa, ne sluteći opasnost pred njima. avion se nagnuo pod uglom od 45 stepeni prema 90 stempeni, čega posada uopštee nije bila svesna, iako su to bile zadnji trenuci kad su nešto mogli da učine. Nisu zvali upomoć...

Avioni nisu predviđeni da se naginju na taj način i zbog toga je avion počeo da gubi visini, ponirući nosom prema tlu. Među putnicima je nastao metež, morali su se primiti i zavezati kako ne bi odetjeli, a pilotima i dalje nije bilo jasno šta se događa.

Iako je prvi oficir seo za upravljač i uspeo nakratko da uspostavi kontrolu nad avionom i prekine poniranje, ali prekomerno ispravljen avion na premaloj visini se na kraju samo zaustavio i velikom brzinom (oko 70 m/s) pao na tlo. Svi su putnici bili vezani svojim pojasima, ali posada nije uputila ni jedan poziv upomoć.

Pošto je otkriveno kako su deca bila u kokpitu i čak upravljala avionom, istražitelji iz Aeroflota morali su hitno da otkriju uzrok nesreće kako bi pružili objašnjenje porodicama preminulih. Prvo nisu hteli da priznaju prisutnost dece u kokpitu, ali snimci su dospeli u medije.

Analiza stručnjaka je otkrila kako zapravo tehnički nije bila reč o ljudskoj greški, već tzv. bagu autopilota. Naime, dok je sin Kudrinskog bio za kontrolama, dovoljno je pritiskao upravljač da je onemogućio rad autopilota (otkriveno je kako je za to potrebno samo 20 sekundi pritiska), a to se nije prikazivalo na tabli.

To je urzokovalo da se avion nagne pod kutem većim od 45 stepeni. Sve što je trebalo da urade je da puste komande i autopilot bi avion vratio na pravi kurs!

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Vikipedija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track