Najnovije vesti

(VIDEO) ČEKAMO PARK IZ DOBA JURE: Naučnici našli neoštećen fetus reptila!
Foto: youtube screenshot/doraemnon music

novo otkriće

(VIDEO) ČEKAMO PARK IZ DOBA JURE: Naučnici našli neoštećen fetus reptila!

Planeta

Najveći do sada pronađeni fosil morskog reptila ihtiosaurusa će biti proučavan pošto je godinama bio "zaboravljen" u državnom muzeju Donje Saksonije u Hanoveru.

Više od tri metra dugačak, taj ihtiosaurus je pronađen devedesetih godina u Doniford Beju, u engleskom okrugu Samerset, piše Bi-Bi-Si. Nedugo potom je stigao u Hanover.

Britanski paleontolog Din Lomaks izrazio je oduševljenje činjenicom da toliki primerci još uvek mogu biti "ponovo pronađeni" u muzejskim kolekcijama.

"Ne morate ići na teren da bi otkrili nešto novo" rekao je on.

Reč je o ženki ihtiosaurusa somersetensisa, vrste nazvana po engleskom okrugu u kom je pronađeno mnogo primeraka drevnih vodenih gmizavaca, koja je u trenutku smrti bila trudna.

"Ovaj primerak će nam dati nove podatke o mogućoj veličini vrste ali je tek treći poznati primerak ihtiosausrusa sa embrionom. To je nešto posebno" naveo je Lomaks.

Ihtiosaurusi, zvani još i morski zmajevi, živeli su u svetskim okeanima pre 200 miliona godina, istovremeno sa dinosaurusima.

Pojavili su se tokom trijasa, vrhunac dosegli u doba jure a nestali su u kredi, nekoliko miliona godina pre poslednjih dinosaurusa.

Njihovi ostaci su bili među prvima koje su otkrili rani lovci na fosile u vreme kada su se teorija evolucije i geološki koncepti tek javljali.

Prvi kompletan skelet ihtiosaurusa otkrila je Meri Ening u liticama kod Lajm Redžisa, u okrugu Dorset, 1810. Njeno otkriće je potreslo svet nauke i pružilo dokaze za nove ideje o istoriji Zemlje.

Kurir.rs/Beta

Foto: Youtube screenshot

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...