LUKAVI NEONACISTI: Umesto zakonom zabranjenog pozdrava - hajl Hitler, koriste nešto što nije moguće zabraniti!
Foto: AP

neuhvatljivi

LUKAVI NEONACISTI: Umesto zakonom zabranjenog pozdrava - hajl Hitler, koriste nešto što nije moguće zabraniti!

Planeta -

U Nemačkoj je zabranjeno klicati “Hajl Hitler”, pa je korišćena brojka “88” jer označava slovo “H”, osmo u abecedi. “Za dom spremni” bi onda u pisanom obliku bilo “29624” (Z=29, D=6 i S=24).

Opštinsko veće mesta Herkšajm am Berg u nemačkoj saveznoj pokrajini Porajnju-Falačkoj odlučilo je da od stručnjaka zatraži savet o sudbini zvona koje se nalazi u crkvenom tornju mesne protestantske crkve svetoga Jakova na kojoj su ugravirani kukasti krst i posveta nacističkom vođi Adolfu Hilteru.

Zvono je postavljeno 1934., a sada, nakon 83 godine, ima onih koji bi hteli da ga skinu. Verojatno će se na crkvu staviti neka ploča koja će objasniti o kakvu je zvonu reč.

U italijanskom ustavu se kaže da je zabranjeno osnivati fašističku stranku i širiti fašističke ideje. Ali se ipak tolerišu mnoge stvari, jer, kako kažu u njihovom ministarstvu unutaršnjih poslova, bolje je da se vidi šta i kako rade ti tzv. nostalgičari, nego da odu u ilegalu, da se skrivaju.

Jer, oni koji žale za nekim vremenom žaliće za njime ako budu kažnjeni, ako ih se zatvori i uvijek će smišljati načine da nešto, pa i ilegalno, obeleže. Na tim se skupovima kliče “Viva Duce”. Svake se godine 29. juna i 28. aprila (dan rođenja i dan smrti Benita Musolinija) okupljaju tzv. nostalgičari fašizma. Oni su odeveni u crno i sa fašističkim obeležjima i zastavama. Takvih sastanaka ima i u Rimu i drugde. Obavezni su pokliči o spremnosti za domovinu.

Kurir.rs/Večernji

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track