NAPADNUT MOLOTOVLJEVIM KOKTELIMA: Režiser filma o ruskom caru Nikolaju II traži zaštitu države
Foto: Profimedia

izazivao veliko protvljenje vernika

NAPADNUT MOLOTOVLJEVIM KOKTELIMA: Režiser filma o ruskom caru Nikolaju II traži zaštitu države

Planeta -

MOSKVA - Posle napada na njegov studio, Aleksej Učitelj, režiser kontroverznog filma o ruskom caru Nikolaju II, pozvao je danas službu državne bezbednosti (FSB) da reaguje i zaštiti posetioce bioskopa koji će gledati njegovo ostvarenje.

Ubacivši Molotovljeve koktele kroz prozore sanktpeterburškog studija, dva napadača su rano jutros izazvala požar u objektu, a policija je potvrdila da traga za dvoje ljudi "koji su oštetili fasadu na zgradi i nestali", prenosi AFP.

U pismu koje je na "Fejsbuku" objavio njegov advokat, Učitelj je rekao da je napad usledio posle višemesečnog uznemiravanja zbog njegovog još neprikazanog filma "Matilda" o istorijski dokumentovanoj vezi Nikolaja II sa balerinom Matildom Kšesinskom.

Pojedine pravoslavne hrišćanske grupacije osudile su film, ali je ministarsvo kulture ovog meseca odobrilo njegovo prikazivanje.

foto: Tviter/Slobodatraž

"Tužan sam i uplašen. Tužan sam što je ovaj film, još neprikazan i neviđen, već pobudio toliko mržnje... Plašim se za ljude koji čekaju na ovaj film i koji će u oktobru poći u bioskope", istakao je režiser.

"Oni (napadači) danas pale filmski studio Lendok, a sutra će paliti bioskope, u kojima mogu biti povređeni obični ljudi," navodi on.

Učitelj je naveo da se dvaput obratio ministarstvu unutrašnjih poslova zbog pretnji koje je dobio od nekih pravoslavnih grupacija, ali da "reakcije nije bilo".

On je zamolio šefa FSB Aleksandra Bortnjikova i ministra unutrašnjih poslova Vladimira Kolokoceva da "osiguraju ne samo našu bezbednost, nego i bezbednost bioskopa i gledalaca koji čekaju na ovaj film".

Film "Matilda" izazvao je žestoke kritike jednog broja pravoslavnih vernika i tvrdokornih nacionalista u Rusiji zbog toga što ga smatraju svetogrđem protiv cara, koga Ruska pravoslavna crkva slavi kao sveca.

Zvanično, crkva se ipak distancirala od ove kontroverze, navodi AFP.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track