CEO SVET OSUDIO NUKLEARNU PROBU SEVERNE KOREJE: Od poziva na nove sankcije, do pokretanja oštrijih vojnih akcija...
Foto: AP

Dogorelo do Balčaka

CEO SVET OSUDIO NUKLEARNU PROBU SEVERNE KOREJE: Od poziva na nove sankcije, do pokretanja oštrijih vojnih akcija...

Planeta -

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg snažno je osudio šestu nuklearnu probu Severne Koreje, nazivajući je "još jednim sramnim kršenjem više rezolucija Saveta bezbednosti UN".

"NATO je zabrinut destabilizujućim obrascem ponašanja Pjongjanga, koji predstavlja pretnju regionalnoj i međunarodnoj bezbednosti", saopštio je Stoltenberg.

Šef Severnoatlantskog saveza pozvao je Severnu Koreju da "odmah prekine sve postojeće nuklearne i raketne aktivnosti na potpun, proverljiv i nepovratan način" i da se ponovo uključi u dijalog s međunarodnom zajednicom.

"Pozivam Severnu Koreju da poštuje sve međunarodne obaveze i da napusti sve pretnje i akcije koje doprinose tenzijama i nesigurnosti", napisao je Stoltenberg u saopštenju.

Britanska premijerka Tereza Mej pozvala je danas Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da hitno razmotri uvođenje novih sankcija Severnoj Koreji i ubrza primenu postojećih, nakon što je Pjongjang izveo šestu i najsnažniju nuklearnu probu do sada.

Mejova je najnoviju akciju Severne Koreje nazvala "nepromišljenom" ocenivši da ona predstavlja "neprihvatljivu dodatnu pretnju međunarodnoj zajednici", prenosi Rojters.

U saopštenju poslatom putem i-mejla, Mej je podsetila da je o ozbiljnosti koju "opasne i nelegalne akcije" Severne Koreje predstavljaju razgovarala u Japanu sa predsednikom te zemlje Šinzom Abeom ove nedelje, te je ponovila njihov zajednički poziv "oštrijim akcijama", koje uključuju ubrzanje tempa primene postojećih sankcija i hitno razmatranje novih mera u Savetu bezbenosti UN.

Visoka evropska predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini ocenila je da proba hidrogenske bombe predstavlja "veliku provokaciju" i "ozbiljnu pretnju regionalnoj i medjunarodnoj bezbednosti".

Pjongjang "mora da napusti svoje nuklearno oružje, oružje za masovno uništenje i balistički raketni program na potpun, proverljiv i nepovratan način i da odmah prekine sve povezane aktivnosti", navodi se u saopštenju Mogerinijeve.

Šefica evropske diplomatije je najavila da će se sutra sastati sa šefom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukijom Amanom i razgovarati o problemu Severne Koreje.

Britanski ministar Boris Džonson nazvao je probu "nesmotrenom" i dodao da su "sve opcije na stolu".

Ministar spoljnih poslova Italije Andjelino Alfano izjavio je da Severna Koreja mora odmah da napusti svoj nuklearni i raketni program i pozvao građane te zemlje da ne idu više putem sve veće samoizolacije.

Pjongjang su ranije danas osudili i Rusija, SAD, Kina, Japan, Južna Koreja i Francuska.

Severna Koreja potvrdila je danas, nakon registrovanja dva jaka zemljotresa, da je testirala novu hidrogensku bombu namenjenu za interkontinentalnu balističku raketu. Bomba koju je testirala Severna Koreja pet puta je snažnija od one bačene na Nagasaki 9. avgusta 1945. godine kada je poginulo 74.0

(Kurir.rs/Beta/AP)

(Foto: AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 28. EPIZODA: Patriot PAC-3 - ovim će Japanci će obarati Kimove rakete

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track