OSTRVO LJUDOŽDERA: Tražili su bogatstvo u zemlji kanibala i nikada se nisu vratili
Foto: YT Printscreen

Jezivo

OSTRVO LJUDOŽDERA: Tražili su bogatstvo u zemlji kanibala i nikada se nisu vratili

Planeta -

Ostrvo Tiburon najveće je u Meksiku. Vruće, neplodno, vrvi od otrovnih životinja, ali i dom naroda Seri, domorodaca koje su dugo povezivali sa kanibalizmom.

Kroz istoriju se često spominjalo da se na ostrvu nalaze nebrojena bogatsva i drago kamenje koji samo čekaju da ih neko pronađe i "ubere". Upravo su takve priče početkom 20. veka zaintrigirale Toma Grindela, koji je prvi put posetio ostrvo 1903. da bi odlučio ima li smisla istraživati ga. Odlučio je da se vrati - ali sa većom ekipom, da bi pronašao tako željeno bogatstvo. U tom podvigu pridružila su mu se još trojica poznanika iz Arizone i krenuli su na put 1905.

Sa sobom su poneli vrlo malo prtljaga, a najvažnija im je bila putna destilerija, jer su znali da će najteže biti pronaći vodu za piće. Konačno, krenuli su 10. juna, obećavši svojim porodicama da će se vratiti najkasnije do kraja jula. Nikada se nisu vratili.

Grindelov brat Edvard u julu je odlučio da ode na ostrvo i otkrije šta se dogodilo s družinom od koj nije bilo ni traga ni glasa. Kad je pratio njihov plan puta, grupa lovaca ga je obavestila da je skupina Amerikanaca poginula na ostrvu. Jedino što je ostalo od njih i pronađeno bile su ruke - zavezane oko visokog debla u središtu "plesnih prstenova". Seri su bili poznati po tome što svoje zarobljenike vezuju te ih potom seku malo, pomalo - od jednog dela tela do drugog. Ipak, Edvard je utvrdio da su ruke bile od nekih drugih nesrećnika pošto je razgovarao s vodičem kojeg je njegov brat unajmio i koji je rekao da ruke definitivno nisu njihove.

Sledeći kretanje svog brata, Edvard i njegova pratnja zaključili su da su pronađene ruke ostaci nekih drugih nesrećnih rudara, zahvaljujući inicijalima na kaiševima kojim su bili vezani.

Na kraju su pronašli i prave tragove - mrtvu mazgu, puške pa čak i knjige koje su bile u vlasništvu Toma Grindela, ali nije pronađeno nijedno telo.

Ostaci su pronađeni dve godine kasnije, u obliku gomile kostiju koje su identifikovane uz pomoć Tomovih rukom pisanih pisama u blizini. Pola veka kasnije, na ostrvo je poslata ekspedicija čiji je cilj bio bolje proučiti Serije, navodno opasan narod kanibala.

Posetioci su upoznali ljubazno i pristojno pleme koje je delilo svoj način života s gostima čiju posetu nisu smatrali pretnjom. Pošto su ih pitali da li su glasine o njihovom kanibalizmu tačne, njihov odgovor je bio "Pa, volimo ukus ljudskog mesa više od većine stvari koje lovimo".

Dalje su razjasnili kako je njihovim precima meksička vlada zapretila da prestanu s kanibalizmom, preteći im iseljenjem i smrću ako nestane još samo jedan stranac. Bili su primorani da se "smire".

(Kurir.rs/Express.hr)

(Foto: YT Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja