EGZODUS: Iz Mjanmara oterano 123.600 muslimana
Foto: Reuters

Izveštaj Ujedinjenih nacija

EGZODUS: Iz Mjanmara oterano 123.600 muslimana

Planeta -

Generalni sekretar UN Antonio Guteres upozorio je na moguću humanitarnu katastrofu i insistirao da se bezbednosne snage Mjanmara obuzdaju

NJUJORK - Oko 123.600 izbeglica, uglavnom pripadnika muslimanskog naroda Rohindža iz Mjanmara, stiglo je u Bangladeš od kada su počeli sukobi u susednom Mjanmaru 25. avgusta, saopštile su Ujedinjene nacije.

Samo u poslednja 24 časa iz Mjanmara je u Bangladeš stiglo 37.000 izbeglica. Kampovi za prihvat Rohindža muslimana iz Mjanmara u Bangladešu su prepuni. Tokom prethodne nedelje više od 2.600 kuća spaljeno je na severozapadu Mjanmara. Generalni sekretar UN Antonio Guteres upozorio je na moguću humanitarnu katastrofu i insistirao da se bezbednosne snage Mjanmara obuzdaju.

Zbog situacije u Mjanmaru, bivšoj Burmi, oglasila se i Malala Jusafzai, dobitnica Novelove nagrade za mir iz Pakistana. Ona je otvoreno prozvala Aung San Su Ći, dobitnicu Nobelove nagrade za mir iz Mjanmara, da svet čeka na njenu osudu „tragičnog i sramnog“ tretmana prema Rohindža muslimanima.

Kurir / E.K.

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track