(VIDEO) SPEKTAKULARNO! NASA SNIMILA SOLARNE OLUJE:  Ovako nešto viđa se jednom u životu!
Foto: Printscreen/ Youtube, Foto: Printscreen YT

POGLEDAJTE

(VIDEO) SPEKTAKULARNO! NASA SNIMILA SOLARNE OLUJE: Ovako nešto viđa se jednom u životu!

Planeta -

U sredu su zabeležene dve veoma jake solarne oluje, od kojih je druga bila najintenzivinija od decembra 2008. godine kada je počeo novi sunčev ciklus, saopštila je NASA:

Ove solarne oluje, koje mogu poremetiti rad komunikacijskih satelita, GPS i eletričnih mreža detektovala je i fotografisala Solarno-dinamička opservatorija, deo američke Svemirske agencije (NASA).

Prema Svemirskom centru za vremensku prognozu (SWPC), ove erupcije X kategorije ometale su na skoro sat vremena na zemlji visokofrekventne radio komunikacije i niskofrekventne komunikacije koje se koriste za navigaciju, javlja AFP.

Trenutni solarni ciklus, koji je počeo u decembru 2008. godine, pokazuje da su aktivnosti u opadanju, otvarajući put do "solarnog minimuma". Solarni ciklus u proseku traje oko 11 godina, a u krajnjoj fazi erupcije postaju sve ređe ali i dalje mogu biti veoma snažne.

Solarne oluje nastaju kao rezultat akumulacije magnetne energije na jednom mestu. Ovi mlazevi jonizujuće materije otpuštaju se velikom brzinom u aktivnim regionima oko sučevih pega.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Printscreen/ Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

GDE IRMA PROĐE TU OSTAJE PUSTOŠ! Najsnažniji uragan ostavlja apokalipsu iza sebe!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track