ŠOKANTNO UPOZORENJE NEMAČKE ŠTAMPE: Situacija sa Severnom Korejom kao pred I svetski rat
Foto: Reuters

reakcija nemačke štampe

ŠOKANTNO UPOZORENJE NEMAČKE ŠTAMPE: Situacija sa Severnom Korejom kao pred I svetski rat

Planeta -

Nemačka štampa povodom najnovije, šeste nuklearne probe koju je tokom vikenda izvela Severna Koreja, piše da je EU najavila nove sankcije protiv Pjongjanga, a da je generalni sekretar UN Antonio Guteres uporedio trenutnu krizu sa situacijom uoči izbijanja Prvog svetskog rata.

"Dojče vele" (DW) u pregledu pisanja medija u Nemačkoj podseća da je Pjongjang saopštio da je uspešno testirao hidrogensku bombu, a prema satelitskim snimcima koje je objavio, detonacija je dovela do klizanja zemljišta u oblasti Pungje-ri.

"Evropska unija najavila sopstvene sankcije protiv Kimove diktature. Svet nagađa da li će Koreja novim sankcijama i novim pregovorima biti odvraćena od daljeg nuklearnog naoružavanja", piše "Špigel onlajn".

Navodi se da se "Evropska komisija nada da će biti tako - i zato je izjavila da će podržati nacrt rezolucije o embargu na prodaju nafte komunističkoj diktaturi u Savetu bezbednosti".

"Ipak, visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednost Federika Mogerini rekla je da će ministri EU na sledećem sastanku da razgovaraju i o dodatnim sankcijama EU. Prema navodima diplomata, nove sankcije bi trebalo da otežaju Severnoj Koreji nabavku deviza. Mogle bi da pogode severnokorejske gastarbajtere ili vlasnike brodova", navodi internet izdanje ovog magazina.

Navodi se da EU "osim toga razmišlja i o tome da se novi članovi rukovodstva Severne Koreje dodaju na listu osoba koje ne smeju da uđu u Evropsku uniju, ili čiji bi imetak u EU mogao da bude zamrznut" i dodaje da "šef države Kim Džong Un, na primer, nije na toj listi".

Minhenski dnevnik "Zidojče cajtung" piše da je "već jasno ko neće da podrži sankcije Severnoj Koreji".

"Ruski predsednik Vladimir Putin je nove sankcije okarakterisao kao nedelotvorne i beskorisne. On je doduše osudio poslednji atomski test kao provokativan, ali je upozorio da konflikt ne treba podgrevati vojnim sredstvima (...) On ne želi da podrži ekonomske sankcije protiv režima (u Pjongjangu) i smatra da je apsurdno to što SAD protiv Rusije i Severne Koreje primenjuju isti zakon o sankcijama, a potom zahtevaju da Kremlj podrži sankcije protiv Severne Koreje", navodi ovaj list.

Navodi se da se "nemačka kancelarka Angela Merkel u telefonskom razgovoru sa predsednikom SAD Donaldom Trampom založila za mirno rešenje konflikta".

"Portparol vlade u Berlinu Štefen Zajbert rekao je da je Merkelova spremna da podrži nove sankcije protiv Severne Koreje. Merkelova i Tramp su, kaže, složni u oceni da je poslednja nuklearna proba nova i neprihvatljiva eskalacija kojoj pribegava severnokorejski režim. Zajbert je dodao da međunarodna zajednica mora da pojača pritisak na taj režim i da Savet bezbednosti mora da hitno donese nove sankcije“, zaključuje se u tekstu "Zidojče cajtunga".

Informativni portal NTV prenosi da je "ambasador Severne Koreje pri Ujedinjenim nacijama Han Tae Song posle šestog i dosad najvećeg nuklearnog testa svoje zemlje zapretio Sjedinjenim Američkim Državama novim poklon-paketom, kako je to ironično rekao".

"On je i pre toga govorio da se nuklearne probe vrše u cilju samoodbrane, kao i da će ta strategija biti nastavljena dokle god budu nastavljane i kako kaže neodgovorne provokacije i beskorisni pokušaji da se izvrši pritisak na Severnu Koreju", podseća ova nemačka televizija.

Dnevnik "Tagešspigel" javlja da je generalni sekretar UN Antonio Guteres uporedio trenutnu krizu sa izbijanjem Prvog svetskog rata.

"A reč je o političkom veteranu... Guteres se poslužio i citatom Kristofera Klarka koji u svojoj knjizi "Mesečari" opisuje kako su se evropske sile u periodu pored Prvi svetski rat postepeno opraštale od mirnodopske politike. I ne samo to: sve više su se uzdale u moć oružja i oružanih saveza, da bi ođednom shvatile - da se nalaze u ratu. Da se ne bi otišlo tako daleko, Guteres je sada sam sebe predložio za posrednika u konfliktu u Severne Koreje", navodi ovaj list.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Sila 26.epizoda: Podmornica Gorae - Kimov adut iz morske dubine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja