POROŠENKO ODBIO MIROVNJAKE: Ne može da bude kako Putin hoće
Foto: Profimedia

Nema mesta dijalogu

POROŠENKO ODBIO MIROVNJAKE: Ne može da bude kako Putin hoće

Planeta -

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko traži da misija UN patrolira u celoj konfliktnoj zoni u Ukrajini.

On je istakao i da misija UN treba da obezbeđuje poroznu granicu Rusije sa teritorijom proruskih snaga, čime je odbacio ključne zahteve u predlogu svog ruskog kolege Vladimira Putina.

"Njena svrha ne bi trebalo da bude očuvanje ruske okupacije i legalizacija ruskog vojnog prisustva, već trajni mir", rekao je Porošenko dok je iznosio uslove Kijeva za dolazak snaga pod mandatom UN u sukobom zahvaćenu istočnu Ukrajinu u godišnjem obraćanju pred poslanicima. Rusija je tražila u utorak od Saveta bezbednosti UN da odobri raspored blago naoružane misije da štiti međunarodne posmatrače koji nadgledaju sukob u istočnoj Ukrajini, podseća AFP. Moskva traži da snage deluju samo duž linije fronta između vladinih snaga i proruskih snaga u istočnoj Ukrajini i da se proruske snage saglase s tim. Porošenko, koji je dugo tražio da se mirovnjaci UN pošalju u region, nazvao je Putinov plan "pomalo čudnim".

Putin je nedavno ocenio da bi bilo koja odluka SAD da snabdeva oružjem Ukrajinu podstakla sukobe u istočnoj Ukrajini i možda navela proruske snage da prošire delovanje. Američki sekretar odbrane Džejms Matis najavio je, tokom posete Kijevu prošlog meseca, da oni razmatraju opciju o isporuci oružja Ukrajini, na koju je bivši predsednik SAD Barak Obama stavio veto. "Isporuka oružja u zonu sukoba samo može da pogorša situaciju i ugorzi mirovne napore", odgovorio je Putin na pitanje šta misli o mogučnosti da SAD isporuče oružje Ukrajini.

(Kurir.rs/Tanjug)

(Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track