(VIDEO) ŽELIM KUĆI ŠTO PRE: Posle 16 godina otkriveno kako je Buš reagovao na napad na Ameriku
Foto: Profimedia i Reuters, Foto: Profimedia, Reuters

KRVAVA GODIŠNJICA

(VIDEO) ŽELIM KUĆI ŠTO PRE: Posle 16 godina otkriveno kako je Buš reagovao na napad na Ameriku

Planeta -

Sjedinjene Američke Države ali i ceo svet danas se sećaju napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku i na Pentagon u Vašingtonu 11. septembra 2001. godine u kojima je poginulo 2.977 ljudi. Zahvaljujući beleškama bivšeg portparola Bele kuće pisanim na današnji dan pre 16 godina sada znamo i kako je na vest o terorizmu reagovao tadašnji predsednik SAD Džordž Buš.

Tadašnji predsednik SAD Džordž Buš bio je u poseti Floridi u trenutku napada. Predsednički avion se vinuo u vazduh čim se saznalo za udare, a šest strana beležaka portparola Bele kuće Ari Flejšera jedini su originalni transkripti onoga što su Buš i njegovi saradnici govorili u avionu.

"Želim kući što pre. Ne želim da me taj neko drži izvan Vašingtona" rekao je Buš odmah po ulasku u avion.

Međutim, tajna služba je odbila zahtev tvrdeći da ne mogu da garantuju bezbednost predsednika. Avion je prvo sleteo na aerodrom u Luizijani, pa u bazu u Nebraski, a u Vašington su sleteli tek uveče.

Iz beleški se vidi i da su Buša preplavile sirove emocije i da je bio nestrpljiv da se osveti.

"U ratu smo. Kada otkrijemo ko je ovo učinio, neću im se dopasti kao predsednik. Neko će platiti", rekao je Buš u telefonskom razgovoru tadašnjem potpredsedniku Diku Čejniju.

Kurir.rs/ Dnevno.rs

Foto: Profimedia i Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track