(VIDEO) KRALJIČIN GOVOR KOJI BRITANCI NE ŽELE DA ČUJU: Napisan je u vreme Hladnog rata, a sada je ponovo aktuelan!
Foto: epa06188357

za svaki slučaj

(VIDEO) KRALJIČIN GOVOR KOJI BRITANCI NE ŽELE DA ČUJU: Napisan je u vreme Hladnog rata, a sada je ponovo aktuelan!

Planeta -

Severna Koreja je ispalila još jedan balistički projektil nad Japanom, samo dve nedelje nakon što su navodno testirali hidrogensku bombu. U avgustu je ispaljen još jedan projektil nad Japanom pre sletanja u more. Rečeno je da je ovaj najnoviji projektil letio više i više od prethodnog, koji je putovao 3700 km i dostigao visinu od 770 km. Južna Koreja je odmah odgovorila lansiranjem dve svoje rakete u more, dok je japanski premijer Šinzo Abe rekao da neće tolerisati takve provokativne akcije Severne Koreje.

Test je 15 puta kada je Severna Koreja ove godine testirao veliko oružje, au ovim zabrinjavajućim vremenima teško je ne razmišljati o globalnim posledicama. Ako bi se započelo nezamislivo i treći svetski rat, planiran je govor koji će kraljica pročitati građanima Britanije. Govor je prvobitno napisan 1983. godine, tokom vrhunca Hladnog rata, a objavljen je 2013. godine, u skladu sa tridesetogodišnjim pravilima Nacionalnog arhiva. Govor je napisana kao da ga kraljica čita u petak, 4. marta 1983., započinje razmišljanjem o nedavnim radostima Božića, pre nego što je lično podelila tugu koju je osećala kada je objavljen Drugi svetski rat. Govor je zamišljen kao deo vežbe za ratne igre koji su predviđale kako će Velika Britanija odgovoriti na potencijalni nuklearni napad iz Sovjetskog Saveza.

Sigurno se nadamo da nikada nećemo čuti verziju ovog govora, ali ako želite da je pročitate, možete ga naći ispod: "Kada sam vam se obratila tobom pre manje od tri meseca, svi smo uživali u toplini i druženju tokm Božića. Naše misli su bile usredsređene na jake veze koje svaku generaciju vezuju sa precima i otomcima. Grozote rata nisu mogle da izgledaju dalje od moje porodice i podelili smo Božićnu radost sa rastućom porodicom Komonvelta. Sada se ovo ludilo rata još jednom širi kroz svet, a naša hrabra zemlja se mora ponovo pripremiti da preživi protiv neprijatelja.

Nikad nisam zaboravila tugu i ponos koju sam osetila dok se moja sestra i ja igrali oko radija koji je emitovao reči mog oca u tom sudbonosnom danu 1939. (na početku Drugog svetskog rata). Nisam ni za trenutak zamišljala da će ova svečana i užasna dužnost jednog dana pasti na mene. Međutim, sve što nas sve čekaju, svi kvaliteti koji su nam pomogli da dva puta zadržimo našu slobodu u ovom tužnom veku još jednom će biti naša snaga". Ona dodaje da teror sada dolazi od tehnologije, a ne od vojnika ili avijacije. "Svi znamo da su opasnosti sa kojima se danas suočavamo daleko veće nego u bilo koje vreme u našoj dugoj istoriji. Neprijatelj nije vojnik sa puškom, ni čak ni avion koji prožima nebo iznad naših gradova, već je to smrtonosna snagu zloupotrebljene tehnologije". Njeno Kraljevsko Visočanstvo nastavlja da ističe važnost porodice u takvim problematičnim vremenima pre nego što zaključi:

"Zbog toga je moja poruka za vas jednostavna. Pomozite onima koji ne mogu sami da pomognu, dajte utehu usamljenim i beskućnicima, a vaša porodica neka postane fokus nade i života onima kojima je to potrebno. Dok se trudimo zajedno da se borimo protiv novog zla, molimo se za našu zemlju i za ljude dobre volje gde god da su. Bog vas blagoslovio sve".

Kurir.rs/Indi100

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Strašno! Teroristički napad u Londonu! Goreli ljudi u metrou!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track