(VIDEO) NASILJE NA ULICAMA SENT LUISA: Demonstranti zasuli kamenicama kuću gradonačelnika, povređeno 8 policajaca!
Foto: Reuters, Foto: Reuters

UPOTREBLJEN I SUZAVAC

(VIDEO) NASILJE NA ULICAMA SENT LUISA: Demonstranti zasuli kamenicama kuću gradonačelnika, povređeno 8 policajaca!

Planeta -

Osmorica policajaca povređena su u nasilnim protestima koji su započeli u petak uveče protiv odluke sudije u Misuriju koji je bivšeg policajca oslobodio optužbi za ubistvo Afroamerikanca osumnjičenog za šverc drogom 2011. godine.

Najmanje jedan policajac je teže povređen.

Oko 1.000 demonstranata došlo je do kuće gradonačelnika Sent Liusa, Lida Krusona, koju su zasuli kamenicama i crvenom farbom. Polomljeno je nekoliko prozora.

Policija je morala da upotrebi suzavac kako bi rasterala tu demonstrante.

Dok su trupe Nacionalne garde bile u pripravnosti, vlasti su pozvale na smirenost nakon što je ovaj slučaj podsetio na okolnosti koje su dovele do nereda u predgrađu obližnjeg Fergusona 2014. godine, prenosi danas Rojters.

Policija je saopštila da su demonstranti na početku protesta bacali na snage reda kamenje i flaše sa vodom, dok se na video-snimku vidi kako policajci prskaju najmanje pet osoba biber-sprejom u blizini suda, što su potvrdili očevici.

"Ovakvo nasilje neće biti tolerisano", poručio je putem Tvitera guverner Misurija Erik Gritens.

Policija je saopštila da je uhapšeno najmanje 13 ljudi.

Protesti su organizovani nakon što je u petak sudija zaključio da 36-godišnji bivši policajac iz Sent Luisa Džejson Stokli nije kriv za ubistvo prvog stepena u smrtonosnoj pucnjavi u kojoj je nastradao 24-godišnji Entoni Lamar Smit.

Smit je zadobio pet metaka dok je sedeo u svom automobilu nakon što je pokušao da pobegne Stokliju u njegovom kolegi 20. decembra 2011, saopštile su vlasti.

Tokom potere, Stokli je, kako se može čuti na video-snimku iz policijskog vozila, rekao da će ubiti Smita, naveli su tužioci.

Kurir.rs/ Njujork post/ Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track