(VIDEO) ŠOKANTNA ERDOGANOVA REFORMA ŠKOLSTVA: Em ukida Darvina, em uvodi džihad obrazovanje!
Foto: Reuters 13.9.2017

drama

(VIDEO) ŠOKANTNA ERDOGANOVA REFORMA ŠKOLSTVA: Em ukida Darvina, em uvodi džihad obrazovanje!

Planeta -

Učenici u Turskoj vraćaju se sutra u školske klupe i biće poslednja generacija koja će učiti o evoluciji na časovima biologije, pošto od naredne jeseni ni evolucije ni njenog teoretičara Čarlsa Darvina neće biti u udžbenicima, ali će na časovima verske nastave biti predavano o džihadu kao "ljubavi prema otadžbini".

Turčin kome je uspelo ono što je dosad mogao samo Erdogan

Agencija navodi da su turske vlasti objavile promenu više od 170 tema u nastavnom programu, uključujući sve što se direktno odnosi na teoriju evolucije na časovima biologije u srednjim školama.

Navodi se da su najavljene kritike izazvale negodovanje i da ih kritičari nazivaju preobličavanjem obrazovanja u skladu sa konzervativnom i islamski orijentisanom zvaničnom linijom vlasti.

Ministar obrazovanja Ismet Jilmaz izjavio je da su u novom programu teme pojednostavljene u nastojanju za "harmonizacijom sa razvojem učenika" i da će evolutivna biologija, za koju je njegovo ministarstvo smatra da je previše napredna za srednju školu, i dalje biti predavana na univerzitetu.

AP navodi da druge osporavane promene uključuju učenje o džihadu ili verskom ratu na časovima verske nastave kao o "ljubavi prema otadžbini", kao i manje posvećivanja pažnje osnivaču turske republike Mustafi Kemalu Ataturku, kojeg poštuju sekularno orijentisani Turci. Navodi se da je Ataturk odvojio državu od religije, a da je stranka aktuelnog turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana osporila ovu striktnu podelu i uvela religiozniji pristup.

Učenici u Turskoj takođe će učiti i o organizacijama protiv kojih se ta zemlja bori — Kurdistanskoj radničkoj partiji (PKK), Islamskoj državi i mreži kojom iz SAD rukovodi verski vođa Fetulah Gulen.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Novi detalji misterioznog ubistva Jelene Marjanović ! Ko su pomagači?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track