(VIDEO) OVO JE OTAC RUSKE UDARNE VOJNE STRATEGIJE: Putin ga proglasio herojem, a zapad smrtnim neprijateljem!
Foto: Youtube screenshot/Euronews

Valerij Gerasimov

(VIDEO) OVO JE OTAC RUSKE UDARNE VOJNE STRATEGIJE: Putin ga proglasio herojem, a zapad smrtnim neprijateljem!

Planeta -

U 21. veku ratovi se ne objavljuju, ali kad počnu, ne idu po ustaljenim šablonama kakve poznajemo iz istorije. Udeo nevojnih metoda za postizanje političkih i strateških ciljeva raste, pa su čak efikasniji i nadilaze značaj oružane sile i ratnih delovanja. Sve se više koristi široka primena političkih, ekonomskih, informacionih, humanitarnih i drugih nevojnih sredstava, uz pomoć protestnog i nezadovoljnog potencijala u stanovništvu neke zemlje, napisao je u svom radu "Mogućnosti znanosti u predviđanju" u listu Vojenno-promišljenij kurjer general armije Valerij Gerasimov, komandant Glavnog štaba ruske vojske.

To je odmah detektovano kao nova doktrina ruske vojske koja je i dobila ime po svom tvorcu Gerasimovu, a on sam je prozvan “ocem hibridnog rata”, iako su o tome i pre njega pisali mnogi američki vojni stratezi.

Ukratko, nije cilj nekoga osvojiti samo oružjem, nego prouzrokovati slom njegovog društva, odnosno društvenih i socijalnih vrednosti. “Nove tehnološke mogućnosti i IT u mnogim su slučajevima po efikasnosti nadišli snagu oružja”, piše Gerasimov. Nova vremena zahtevaju i nove strategije u posthladnoratovskom periodu kada je Rusija prilično stešnjena u svoje granice, ostala je bez saveznika u Evropi (za utehu joj ostaju Bjelorusija, Armenija i donekle Srbija), a NATO, odnosno Zapad upao je i u njezin atar - bivši SSSR.

Naime, nakon raspada nekadašnje komunističke imperije navodno je dogovoren džentlmenski sporazum Klinton-Kol-Jeljcin da se Vašington i Brisel neće mešati u rusku interesnu sferu - bivši SSSR (doduše, bilo im je jasno da tri baltičke države neće moći biti deo tog ruskog Komonvelta pa su ih u znak “dobre volje” prepustili Zapadu). U Moskvi taj neformalni dogovor stalno spominju i Putin smatra da je Zapad nepošteno postupio i prekršio ga pa on sada želi da uspostavi, pa i natera Zapad na “uvažavanje Rusije” (to je stalna mantra iz Moskve - “želimo da nas uvažavaju i da nas prihvate kao ravnopravne”) i ranijih dogovora.

Rusija je danas puno jača i ekonomski i politički i međunarodno nego u vreme Borisa Jeljcina pa Putin misli da ima snagu (nije da nema) postaviti se al pari Zapadu i vrati nekadašnju poziciju. Gerasimovljeva doktrina u tom se političkom delu zasniva i na postulatu Sergeja Lavrova, prvog Putinovog diplomate, da je Rusija alternativa SAD-u. Rusija se, dakle, pripremila za nove izazove u načinu modernog ratovanja ili, bolje reći, političke borbe i premoći u okolnostima prve polovine 21. veka.

Staro konvencionalno ratovanje - kako se kaže, “k’o Maksim po diviziji” ili udri artiljerijom i pešadijom po neprijatelju - postaje zastareli i sve odbačeniji ili, pak, sve više drugorazredni ili drugostepeni način ratovanja, političkog delovanja i osvajanja. Nove tehnologije, informatika i mediji preuzimaju glavnu, ako ne i najvažniju, ulogu u savremenom ratnom nadmudrivanju, u skladu sa onom “osvoje vas, a da toga niste ni svesni, niti to na vreme primetite”.

Gerasimovljev članak smatraju novom strateškom taktikom Kremlja - svojevrsnim totalnim ratom - u kojoj se rat i politika dopunjuju i preklapaju i ideološki i tehnološki. Naime, treba stvoriti haos, sumnju, zbrku u kojoj se više nikome ne može verovati ili, još bolje, kada se ne zna kome verovati i koje je rešenje ispravno. Neki zapadni analitičari smatraju da u tom novom “ratovanju” Rusija pomaže obema stranama u unutaršnjem sukobu - ne nužno oružanom - kako bi iscrpila određenu zemlju tako da nema pobednika, osim, naravno, Rusije koja onda može odrediti šta joj u danom trenutku odgovara.

Valerij Gerasimov je rođen u radničkoj porodici u Kazanju, glavnom gradu Tatarstana. Rus je po nacionalnosti. I izgleda tačno onako kako su u američkim hladnoratovskim B-filmovima oslikavali ruske generale, kao bučne i baždarene na hektolitre votke. Je li Gerasimov zaista takav, ne zna se, ali za razliku od tih holivudskih predrasuda, sigurno nije neobrazovana seljačina, nego sasvim suprotno. Školovao se na elitnim ruskim vojnim akademijama: Vojnoj tenkovskoj akademiji “Maršal Malinovski” i na najvišoj i najznačajnijoj elitnoj vojnoj akademiji Glavnog štaba Oružanih snaga Ruske Federacije, koja sledi tradiciju iz vojne akademije osnovane još 1832. godine.

Tenkista je po službi. Služio je kao načelnik štaba u gardijskoj tenkovskoj diviziji sovjetskih vojnih snaga u Poljskoj. Ta je služba uvijek bila delikatna zbog komplikovanih rusko-poljskih odnosa. Osim toga, bilo je to u vreme preuzimanja vlasti Solidarnosti i spekulacija o mogućoj ruskoj vojnoj intervenciji. Služio je i na delikatnom Kavkazu.

Danas ga optužuju da je “glavni ideolog rata u Donbasu”, zbog čega je ukrajinsko tužitelaštvo protiv njega podiglo optužnicu i zatražilo njegovo hapšenje. U Rusiji su ukrajinsku tajnu službu, koja je to zatražila, nazvali “leglom idiotizma”. Gerasimov je zbog aktivnog učestvovanja i sumnji u izazivanje ukrajinske krize na “crnoj listi” EU i Bele kuće.

Kako pišu ruski mediji, analitičari Belingcata sumnjiče ga da je možda upetljan u prebacivanje raketnog sistema BUK na istok Ukrajine, kojim je srušen malezijski Boeing 777 na letu MH17 iz Amsterdama u Kuala Lumpur 17. juna 2014. godine, pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Gerasimov je i organizator (uspešne) ruske vojne operacije u Siriji, koja je počela u septembru 2015. godine, a zbog toga ga je Putin svojim “internim ukazom” imenovao Herojem Rusije. Svoju doktrinu “napravio” je kao mešavinu strategije bivšeg SSSR-a, koji je takođe sebe smatrao ostrvom u neprijateljskom okruženju.

Uzori iz prošlosti

Njegovi ideološki očevi su pukovnik Crvene armije Georgij Iserson, ideolog sovjetskih ratnih strategija i uvereni boljševik, i pogotovo Jevgenij Mesner, autor knjige “Metež - ime trećeg svetskog rata” i “Svetski haos-rat”, koji je sušta ideološka suprotnost Isersonu. Naime, Mesner je bio carski oficir koji se u građanskom ratu borio na strani carske vojske protiv boljševika kojima je bio zakleti neprijatelj.

Nakon pobjede boljševika sklonio se u Kraljevinu Jugoslaviju i živeo u Beogradu. Početkom Drugoga svetskog rata priključio se nacistima. Učestvovao je u borbama protiv partizana, a pred kraj rata bio je načelnik propagande u 1. ruskoj nacionalnoj armiji pod nemačkim patronatom.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto: Youtube screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track