VRHOVNI LIDER IRANA ZAPRETIO AMERICI: Bilo kakav pogrešan potez i oštro ćemo reagovati
Foto: AP

razmirice

VRHOVNI LIDER IRANA ZAPRETIO AMERICI: Bilo kakav pogrešan potez i oštro ćemo reagovati

Planeta -

Vrhovni lider Irana, ajatolah Ali Hamnej, rekao je da Iran neće dozvoliti da mu SAD prete, i da će njegova zemlja snažno reagovati na bilo kakav "pogrešan potez" Vašingtona u vezi sa nuklearnim sporazumom sa Teheranom.

Hamnei je rekao da Iran ostaje nepokolebljiv u svom stavu i da će se "bilo kakav pogrešan potez nasilničkog režima u pogledu nuklearnog sporazuma suočiti sa reakcijom Islamske Republike", prenosi Rojters, pozivajući se na iransku državnu televiziju.

"Danas, uprkos svim obećanjima i razgovorima, stav Amerike prema ovim pregovorima i njihovom ishodu je u potpunosti nepravedan i svodi se na zastrašivanje", rekao je Hamnei u obraćanju diplomcima iranske policijske akademije.

Hamnei je poručio Amerikancima da "neće biti povlačenja Islamske Republike i da to treba da znaju".

Američki predsednik Donald Tramp rekao je učetvrtak da Iran krši "duh" sporazuma iz 2015. u skladu sa kojim su Iranu ublažene sankcije u zamenu za ograničavanje nuklearnog programa Teherana.

Američko Ministarstvo finansija je optužilo 11 iranskih pojedinaca i kompanija da podržavaju iranski balistički raketni program ili Čuvare revolucije, ili pak da su angažovani u sajber napadima na finansijski sistem SAD.

Ministarstvo spoljnih poslova Irana osudilo je kao "kontinuranu iranofobiju" odluku Vašingtona donetu u četvrtak da uvede sankcije za 11 pojedinaca i firmi, uključujući dve sa sedištem u Ukrajini, prenela je IRNA.

Vašington je u četvrtak, takođe, produžio neke odredbe o ublažavanju sankcija Iranu u skladu sa nuklearnim sporazumom postignutim sa svetskim silama, ali je napomenuo da tek treba da odluči da li će sporazum ostati na snazi.

Tramp do polovine oktobra treba da odluči da li će potvrditi da se Iran pridržava nuklearnog sporazuma, a ako to ne učini, Kongres ima rok od 60 dana da donese odluku o tome da li će sankcije Teheranu ponovo biti uvedene, napominje britanska agencija.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track