UMRLA NAJSTARIJA ŽENA NA SVETU U 117. GODINI: Vajolet je celog života živela u istoj kući, a ovo je bio njen recept za dugovečnost
Foto: AP

MAJKA ŠESTORO DECE I PRABAKA

UMRLA NAJSTARIJA ŽENA NA SVETU U 117. GODINI: Vajolet je celog života živela u istoj kući, a ovo je bio njen recept za dugovečnost

Planeta -

Jamajčanka Vajolet Mos Braun , koja je u aprilu postala najstarija osoba na svetu nakon smrti Italijanke Eme Morano, umrla je u 117. godini.

Vajolet je rođena 10. marta 1900. i živela je celog svog života u istoj kući u Trelovniju, na severozapadu Jamajke, a umrla je u petak.

Majka šestoro dece i prabaka postala je najstarija osoba na svetu sa 117 godina i 38 dana 15. aprila, kada je umrla Ema Morano, rođena 1899. godine.

Na pitanje šta je njen recept za dug život "teta V", kako su je zvali, odgovarala je da jede ribu i ovčetinu, katkad kravlje nogice, ali ne i svinjetinu i piletinu, kao i da ne pije rum, da veruje u Boga i čita Bibliju svaki dan.

Gospođa Mos Braun dobila je pločicu s porukom kraljice Elizabete II kada je postala najstarija građanka Komonvelta.

Ona je i poslednja osoba koja je živela u doba kraljice Viktorije jer je Jamajka 1900. bila deo Britanske Zapadne Indije.

U ranoj mladosti radila je na plantaži šećera, a zatim kao služavka "nakon ukidanja ropstva", rekla je njena porodica.

Zatim je uspela da kupi kuću i postala je uspešna poslovna žena prodajući hleb iz jedine pekare u okrugu.

Nakon njene smrti titula najstarije Zemljanke preuzela je 117-godišnja Nabi Tajima iz Japana.

Kurir.rs/N1

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track