(VIDEO) SVE JE NA PRODAJU: Na aukciji ostrvo na kom niko ne živi već 80 godina!
Foto: YT Printscreen

Ničija zemlja

(VIDEO) SVE JE NA PRODAJU: Na aukciji ostrvo na kom niko ne živi već 80 godina!

Planeta -

Ostrvo površine 98 hektara u Šetlandskim ostrvima, koje se nalazi severoistočno od obale Škotske, već 80 godina nema nijednog stanovnika i prodaje se na aukciji po ceni od 595 hiljada funti.

Nalazi se u pokrajini North Roe i pripadao je porodici Dejvida Mareja više od 150 godina. Na ostrvu se nalaze kuće, ali u njima niko ne živi. Ovo područje u narodu je poznato kao Fethaland i turistički je privlačno, pogotovo za bogatu klijentelu. Vlasnik Marej kaže da su zdravstveni problemi razlog prodaje ostrva, a njegov otac Daglas posljednja je osoba koja se rodila na tom ostrvu, 1944. godine.

Što se tiče pristupa ovom mestu, može se doći pešice, džipom ili brodićem. On priznaje da mu je teško da napusti ostrvo, ali da je jednostavno primoran. "Mesto poput ovoga je nezamislivo, ovakvo mesto ne postoji nigde drugde. Priroda je predivna, biljke i životinje...", dodaje vlasnik. Pogodan je za šetnje i uživanje u prirodi, a njegovo područje čak je istraživano virtuelno putem simulacije video-igrica u jednom muzeju u gradu Lerwicku. Ta simulacija omogućava korisnicima da "šetaju" ostrvskim krajolikom i upoznaju ga. Ipak, zasad još uvek nema zainteresiranih kupaca.

(Kurir.rs/radiosarajevo.ba)

(Foto: YT Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track