SLOVAČKI FAŠISTI NAPRAVILI KAMP ZA OBUKU DECE: I to od državnih para
Foto: EPA

SKANDAL

SLOVAČKI FAŠISTI NAPRAVILI KAMP ZA OBUKU DECE: I to od državnih para

Planeta -

Za novac koji su slovački desničarski ekstremisti iz Narodne stranke naša Slovačka dobili iz državnog budžeta za uspeh na parlamentarnim izborima 2016. godine, sada su kupili zabačeno imanje u šumama za kamp za obuku dece u duhu svojevrsnog Hlinka jugenda, podmlatka fašističke slovačke Hlinkine garde, iz vremena kada je klero-fašistički slovački režim bio puka Hitlerova marioneta.

Za 140.000 evra slovački ekstremisti, koje bojkotuju i predsednik Slovačke Andrej Kiska i premijer Robert Fico nazivajući ih otvoreno fašistima, kupili su staro, zabačeno imanje u šumama u regionu Banske Bistrice čiji je predsednik lider Narodne stranke naša Slovačka Marjan Kotleba, i organizovali prvo logorovanje za stranačke poletarce.

Buđenje duha hrišćanskih i drugih patriotskih vrednosti bez uticaja liberalne zapadne demokratije, kako se pohvalila stranka već je prošla prva grupa dece iz Narodne omladine, čiji jedan od vođa, Mihal Havijer ne krije javno divljenje prema Hlinkinoj omladini, koja je osnovana po ugledu na zloglasni Hitler jugend, javlja slovački portal Aktualne.sk.

Hlinkina omladina u vreme klero-fašističkog marionetskog režima Jozefa Tisa, pandana Nezavisne Hrvatske Ante Pavelića, upisivala je u svoje redove i najmlađe, takozvane vučiće od šest do 11 godina, stariji do 16 godina bili su u odredima orlića a najstariji, preko 16 godina vežbali su u odredima junaka, svi i oružane akcije, ali pre svega su u kampovima učeni da kasnije sami šire rasnu i etničku mržnju.

Od 1940. godine Hlinkina omladina bila je jedina dozvoljena omladinska organizacija, a sami Slovaci su je tada prekrstili podrugljivo u Hlinka jugend, između ostalog i zbog zvaničnog pozdrava Na stražu, sa rukom podignutom kao u nemačkom nacističkom pozdravu Zig hajl.

Hlinkina omladina u saradnji sa nemačkim Gestapom bila je tokom Drugog svetskog rata zadužena i za cinkarenje komšija sa nepodobnim antifašističkim pogledima i Jevreja koji su se krili da izbegnu deportacije u gasne komore Aušvicu i drugim logorima smrti koje je fašistička Nemačka izgradila na okupiranim teritorijama, pre svega u Poljskoj.

Kotlebini ekstremisti odbili su da se na tim logorovanjima povampiruje neki novi Hlinka jugend, već su objasnili da je to samo letovanje za decu tokom kojeg se upoznaju sa vrednostima koje brani stranka, inače poznata po tome da javno veliča klero-fašistički marionetski režim ratne Nezavisne Slovačke Pravnici su upozorili da u zakonu o izborima nema nikakvih prepreka da stranka upotrebi novac koji dobija od države za glasove osvojene na izborima za kupovinu nepokretnosti, te da na taj način Hlinka jugend kampovanja država ne možeda spreči.

(Kurir.rs/Beta)

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track