LIDER KATALONIJE KAŽE DA IM JE ŠPANIJA UVELA VANREDNO STANJE: Vlast suspendovala odmore i slobodne dane svim policajcima pokrajine
Foto: AP

Zatezanje

LIDER KATALONIJE KAŽE DA IM JE ŠPANIJA UVELA VANREDNO STANJE: Vlast suspendovala odmore i slobodne dane svim policajcima pokrajine

Planeta -

Lider Katalonije Karles Pudždemon rekao je danas da je Vlada Španije uvela de fakto vanredno Stanje u Kataloniju, misleći na niz mera koje je Vlada preduzela kako bi stala na kraj referendumu o nezavisnosti Katalonije zakazanom za 1. oktobar ove godine.

Nakon što je španska policija uhapsila 12 katalonskih zvaničnika, Pudždemon je rekao da je španska država de fakto ukinula samoupravu Katalonije, navodeći kao primer pojačavanje kontrole finansija te provincije, prenosi AFP.

On tvrdi da su policijska hapšenja i racije nezakonite i da za cilj imaju da odvrate stanovnike Katalonije od izlaza na referendum, prenosi AP.

U međuvremenu, špansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da će slobodni dani i odmori biti suspendovani za pripadnike civilne garde i policije zadužene za sprovođene odluke o zabrani referenduma o nezavisnosti u Kataloniji.

U saopštenju se navodi da će ta mera biti na snazi do srede 5. oktobra, četiri dana posle planiranog referenduma, za koji Španija upozorava da je nelegalan i da neće biti dozvoljen.

Ministarstvo je navelo da se mera odnosi na pripadnike civilne garde i policije u Kataloniji i one koji tamo treba da budu rasporedjeni. Nisu izneti detalji na koliko se ljudi odnosi.

Špansko ministarstvo finansija uvelo je od danas nove kontrole nad finansijama katalonske vlade da osigura da se državni novac ne koristi za referendum. Tim ograničenjima je praktično sva potrošnja u Kataloniji pod kontrolom centralne vlade.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track