GORUĆE PITANJE: Evropski parlament počinje raspravu o situaciji u Kataloniji
Foto: EPA

Prva tačka dnevnog reda

GORUĆE PITANJE: Evropski parlament počinje raspravu o situaciji u Kataloniji

Planeta -

Evropski poslanici odlučili su da će u sredu raspravljati o situaciji u Kataloniji, gde je policijsko nasilje obeležilo juče održani referendum o nezavisnosti. Ta tema će je glavna tačka rasprave u sredu popodne u Strazburu, rekao je predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, posle glasanja na otvaranju plenarne sednice EP.

Na predlog tri glavne političke grupacije u Parlamentu, konzervativaca, socijalista i liberala, tema rasprave biće "Ustav, pravna država i osnovna prava u Španiji u svetlu nedavnih dogadjaja u Kataloniji".

Tu temu su odobrili poslanici glasajući podizanjem ruke. Nije prihvaćena tema rasprave koji su predložili Zeleni i koja je bila kritičnija prema centralnim vlastima u Madridu: "Policijsko nasilje nad mirnim građanima u Kataloniji".

Odluka Evropskog parlamenta da izmeni dnevni red i uvrsti u njega raspravu o Kataloniji usledila je pošto je Evropska komisija danas oprezno odstupila od svog rezervisanog stava prema katalonskoj krizi.

Portparol Evropske komisije Margaritis Skinjas rekao je da iako referendum održan u nedelju nije "legalan" prema španskom Ustavu ; "nasilje nikad ne može biti instrument politike".

"Pozivamo sve uključene aktere da brzo pređu sa konfrontacije na dijalog", rekao je danas Skinjas.

Katalonski regionalni parlament mogao bi narednih dana da proglasi nezavisnost te bogate oblasti na severoistoku Španije posle referenduma na kome je 90 odsto izašlih glasalo za nezavisnost, uz izlaznost od 42,3 odsto.

Referendum koji je Madrid pokušao da spreči ubacio je zemlju u jednu od najtežih kriza od povratka demokratije.

(Kurir.rs/Beta/AP)

(Foto: EPA)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Katalonci glasali za nezavisnost, a šta će sad da urade? Ovo su moguće verzije raspleta španske krize!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja