KIM PONOVO GRMI: Pjongjang zapretio Japanu nuklearnim oblacima
Foto: AP

Nova opasnost

KIM PONOVO GRMI: Pjongjang zapretio Japanu nuklearnim oblacima

Planeta -

Severna Koreja zapretila je Japanu „nuklearnim oblakom“ u slučaju nastavka pritiska, navodi se u saopštenju Centralne telegrafske agencije Koreje.

„Pritisak Japana na Severnu Koreju, koji pogoršava tenzije na Korejskom poluostrvu, predstavlja samoubistvo, dovođenje nuklearnih oblaka na japanska ostrva. Niko ne zna kada će se situacija, koja je dovedena do granice eksplozije, pretvoriti u nuklearni rat. Ali ako se fitilj nuklearnog rata upali, onda će on istovremeno izbiti i na japanskim ostrvima“, navodi se u saopštenju Pjongjanga.

Ova izjava predstavlja nešto zakasnelu reakciju na obraćanje japanskog premijera Šinza Abea Generalnoj skupštini UN krajem septembra. Tada je Abe pozvao svetsku zajednicu da liši Severnu Koreju finansiranja i tehnologija neophodnih za razvoj raketnih i nuklearnih programa.

Severna Koreja je poslednji put uspešno testirala hidrogensku bombu za interkontinentalne balističke rakete 3. septembra. To je bilo šesto nuklearno testiranje Pjongjanga. Nedelju dana pre toga, testirana je i balistička raketa koja je preletela Japan.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je kao odgovor na te akcije jednoglasno uveo sankcije Severnoj Koreji koje značajno ograničavaju uvozne i izvozne mogućnosti Pjongjanga.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

(Foto: AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track