(VIDEO) KIMOV POPIS ZABRANJENE ROBE: Ove stvari nikako ne možete da kupite u Severnoj Koreji
Foto: Reuters

Neverovatno

(VIDEO) KIMOV POPIS ZABRANJENE ROBE: Ove stvari nikako ne možete da kupite u Severnoj Koreji

Planeta -

Zbog strogih sankcija Ujedinjenih nacija i oštrih pravila koje je uspostavila Severna Koreja, stanovnici ove zemlje izrazito su ograničeni u smislu onoga što mogu da kupe.

Da li ste znali da je kupovina Koka-kole nemoguća u zemlji? Zapravo, nije sasvim. Brand uopšte ne deluje u Severnoj Koreji, ali to nije zaustavilo građane da dovoze krivotvorenu Koca-kolu iz Kine. Još jedan proizvod koji se ne može kupiti u Severnoj Koreji je Eplov iPad. Međutim, njihov vođa, Kim Džong-un, navodno je obožavalac Eplovih proizvoda.

Građani takođe ne smeju da kupuju boju za kosu, časopise koji nisu odobreni od strane vlade i muziku stranih i lokalnih umetnika. Ne samo to, kondomi nisu lako dostupni, ne mogu da dobiju potrepštine za lečenje uobičajenih bolesti i virusa, a ne smeju da kupuju ni novogodišnju jelku za vreme praznika.

Kanal Talko donosi popis stvari koje ne smete da kupite u Severnoj Koreji.

Kondomi

Odrastajući u Severnoj Koreji, mnogi građani ne znaju čak ni da kondomi postoje.

Koka-kola

Tokom leta ni ne razmišljate previše o kupovini osvežavajućeg napitka, ali da ste u Severnoj Koreji ne biste to mogli da uradite. Kao i uvek, crno tržište pre ili kasnije uskoči pa građani mogu da je kupuju prokrijumčarenu ili krivotvorenu.

Odmor

Putovanje u Južnu Koreju ili Japan ostaje nedosanjani san za većinu građana Severne Koreje. Putovanje u inosranstvo dozvoljeno je samo uz posebne isprave, a neki ne smeju da putuju čak ni unutar Severne Koreje.

Novine

Na kioscima imate mnoštvo medija za kupovinu, ali u Severnoj Koreji to su samo mediji koji će pohvaliti velikog i dragog vođu.

Boja za kosu

Kao i većina stvari u Severnoj Koreji, čak su i frizure zakonom propisane. Kruže glasine da građani mogu da izaberu samo između petnaest različitih frizura koje su dobile posebna odobrenja vlasti.

Koncerti

Velike svetske zvijezde nastupaju na svim kontinentima, ali zbog strogih pravila cenzure, retko ko će se usuditi da nastupa na severnom delu Korejskog poluostrva.

Elektronske naprave

Epl i Soni samo su neki od proizvođača čije proizvode nećete naći na policama u Severnoj Koreji.

Nekretnine

U pomalo bizarnoj odluci, građanima je zabranjena prodaja i kupovina nekretnina, ali zato smeju da ih slobodno razmenjuju.

Pristup internetu

Danas praktično svaki mobilni ima pristupiti internetu, ali u Severnoj Koreji to ne ide tek tako. Internet smeju da koriste samo određeni ljudi i to pod strogom kontrolom vlasti.

Zdravstvo

Službeno, Severna Koreja ima besplatno zdravstvo, ali sistem je do te mere uništen da nemaju dovoljno sterilnih igala.

Veštačko đubrivo

Iako je savršeno normalno kupovati đubrivo, zbog sankcija, čak ni to se ne može kupiti u zemlji Kim Džong-una.

Kablovska

Severna Koreja ima tek nekoliko kanala koji s emitovanjem počinju u 15:00.

DVD

Početkom milenijuma Severnu Koreju su preplavili jeftini DVD-i iz Kine, ali vlasti su bile u strahu da će izgubiti kontrolu nad stanovništvom i počeli su oštro da kažnjavaju bilo koga s DVD plejerom.

Lekovi

Zdravstvo im se raspada, ali ni pristup lekovima nije bolji. Došlo je do toga da su kineski proizvođači počeli da izvoze lažni Aspirin.

Farmerke

Džins se našao na popisu zabranjenih stvari zato što izgledaju previše strano.

Cigarete

Ceo svet puši, ali Severna Koreja je zabranila takav način trovanja kako bivši vođa ne bi došao u dodir s dimom cigareta pošto se razbolio.

Higijenski ulošci

Menstruacija zna da bude dovoljno neugodno iskustvo samo po sebi, ali zamislite da morate od starih pamučnih majica sami praviti uloške. Takva sudbina zadesila je brojne žene u Severnoj Koreji.

(Kurir.rs/Express.hr)

(Foto: Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track