Najnovije vesti

(VIDEO) RUSKO-KINESKO ČUDO NA NEBU: Novi CR929 baca rukavicu Boingu
Foto: Printscreen/ Youtube, Foto: Printscreen/ Youtube

EVO ŠTA MOŽE

(VIDEO) RUSKO-KINESKO ČUDO NA NEBU: Novi CR929 baca rukavicu Boingu

Planeta

Porodica rusko-kineskog širokotrupnog aviona za duge letove zvanično je nazvana CR929. Slova C i R u nazivu aviona predstavljaju Kinu (China) i Rusiju (Russia) respektivno.

 

"Naziv porodice aviona je CR929. Osnovna verzija širokotrupnog aviona za duge letove biće označena kao CR929-600, mlađa verzija CR929-500, a starija verzija CR929-700“, navodi se u saopštenju Ujedinjene korporacije za izgradnju aviona.

Projekat stvaranja ovakvog lajnera postoji od 2014. godine, kada su ruska i kineska strana potpisale odgovarajući memorandum. Zna se da će se avion izađivati u Rusiji, a sklapati u Kini. Funkciju operatera programa izvršavaće zajedničko rusko-kinesko preduzeće China-Russia Commercial Aircraft International Corporation (CRAIC). U petak je takođe predstavljen logo korporacije koji će se nalaziti na svim avionima CR929.

 

Planirano je da avion izađe na tržište 2025-2027. Parametri aviona nisu do kraja poznati. Bilo je planirano da avioni koriste motore PD-35, ali se u prvoj fazi planira montaža britanskog "Rols-Rojsa" ili američkog "Dženeral elektrik".

 

Troškovi razvoja aviona biće 13 milijardi dolara, a finansiranje će se vršiti paritetno. Ranije je saopšteno da je Ministarstvo industrije i trgovine Rusije uputilo Vladi zahtev za finansiranje razvoja aviona u iznosu od 3,9 milijardi rubalja (oko 57 miliona evra) za 2018. godinu.

 

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija

Foto: Printscreen/ Youtube

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...