ŠOKANTAN OBRT U ISTRAZI MASAKRA U LAS VEGASU: Otkriveno zašto je napadač razbio dva prozora u hotelskoj sobi!
Foto: Reuters, Foto: Reuters

PLANIRAO JE NEŠTO JOŠ GORE

ŠOKANTAN OBRT U ISTRAZI MASAKRA U LAS VEGASU: Otkriveno zašto je napadač razbio dva prozora u hotelskoj sobi!

Planeta -

Kako odmiče istraga mogućih motiva Stivena Pedoka, 64-godišnjeg penzionisanog računovođe koji je pucajući s 32. sprata hotela "Mandalej Bej" u Las Vegasu proteklog vikenda ubio najmanje 58, a povredio oko 500 ljudi, tako cure sve užasniji detalji o napadaču i njegovim stvarnim namerama.

Prema najnovijim informacijama lokalnog dnevnog lista Las Vegas rivju džurnal, Pedok tokom desetak minuta koliko je trajao njegov krvavi pir, kišu metaka nije usmeravao samo prema 22.000 posetilaca muzičkog festivala na šta je gledao iz luksuznog hotelskog apartmana. Rafalnu je paljbu u jednom trenutku usmerio i u potpuno drugom smeru, na duplo udaljeniju lokaciju.

Pucao u kerozin

Izvori na koje se poziva list navode da je pucao na ogromne kanistere s kerozinom, koji se nalaze više od 600 metara od hotela, u neposrednoj blizini hangara u kojima se nalaze privatni avioni. Na orgomnim tankovima vidljivi su tragovi metaka, jedan od njih je probio oplatu, no pukim slučajem izbegnuta je eksplozija neslućenih razmera nakon koje bi se broj poginulih možda merio u stotinama, ako ne i u hiljadama.

Radnici su proteklih dana sanirali oštećenja na tankovima, a na teren su izašli i agenti FBI-a, koji zvanično ne žele ni da potvrde ni da demantuju navode poverljivih izvora na koje se list iz Las Vegasa poziva.

Pomenuti izvori dodaju da se veruje da je Padok znao u šta cilja i da je zbog toga razbio dva prozora u apartmanu: kroz jedan je imao direktan pogled na ljude na festivalu, a kroz drugi na tenkere kerozina.

Ipak, stručnjak za avijaciju Majk Bojd upozorava da kerozin nije lako zapaljiv, te da je sreća u celoj tragediji što je upravo kerozin bio u tankovima, a ne neki drugi naftni derivat.

Masakr u režiji Padoka najsmrtonosniji je pokolj izazvan vatrenim oružjem u istoriji SAD. Šerif Džozef Lombardo u sredu je otkrio da je napadač, uz desetine komada oružja koje je imao u apartmanu i na još dve lokacije, u svom automobilu kod hotela imao i 22 kilograma eksploziva, prenosi Jutarnji list.

"Pažljivo se spremao i imao je pomoć"

"On se vrlo pažljivo pripremao za najgori napad u američkoj istoriji", rekao je Lombardo dodajući da je Padok živeo "tajni život".

Šerif je uveren da je neko morao pomoći u pripremi napada.

"Moguće je da je on superčovek, ali ja nekako ne verujem u to", pojasnio je napominjući da istražitelji smatraju da je Pedok planirao iz cele situacije da se izvuče, ali nije iznosio detalje kako je mislio to da izvede. Kao što je poznato, specijalci su ga u hotelu zatekli mrtvog, a veruje se da je počinio samobistvo.

Šerif je potvrdio i da je Pedok nedelju dana pre masakra unajmio apartman u hotelu "Ogden", iz kojeg je imao jasan pogled na posetioce drugog muzičkog festivala na kojem su u to vreme nastupali novozelandska pevačica Lorde, rok grupa "Muse", reper Čens i drugi.

"Je li se tada pripremao? To još ne znamo", rekao je Lombardo.

Kurir.rs/ Jutarnji.hr

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

LUDAK ILI HEROJ? Dok su pljuštali meci u Las Vegasu, on je psovao napadača!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track