NATO VOJNICI OČAJNI: Rusi nas mesecima maltretiraju, moramo da krijemo telefone u kondomima
Foto: AP (28.11.2012)

sajber Rat

NATO VOJNICI OČAJNI: Rusi nas mesecima maltretiraju, moramo da krijemo telefone u kondomima

Planeta -

Ruske tajne službe navodno mesecima hakuju mobilne telefone NATO vojnika koji se nalaze u pograničnim zemljama, i kontinuirano sabotiranju operacije i zastrašuju ih, navodi "Volstrit džrnal" pozivajući se na informacije dobijene od američkih zvaničnika.

Zvanična Moskva je odbacila ove optužbe kao apsurdne, ali američki list ističe navode svojih sagovornika, koji tvrde da tako komplikovane sajber-napade može da izvede samo visoka tehnologija koju plaća država.

"Volstrit džrnal" iznosi pikanterije i zanimljiva svedočenja NATO vojnika.

Incidenti su počeli u januaru, u vojnoj bazi Tapa u Estoniji, gde su NATO vojnici primetili da su im kontakti obrisani iz mobilnih telefona, kao i nepoznatu muziku koja se odjednom pojavila u memoriji njihovih smartfona.

Kada su to prijavili nadređenima, ekspresno je donet pravilnik koji zabranjuje pametne telefone. Vojnici su primorani da čak izvade i svoje SIM kartice, a pristup internetu im je ograničen.

Međutim, mnogi od njih imaju porodicu, prijatelje, devojku kojoj želi da se jave, pa su polako počeli da se oglušuju o zabrane i "švercuju" telefone.

Starešine su sprovodili iznenadne provere, a neke od njih uključivale su i naređenje vojnicima da obučeni skoče u jezero da bi im se telefon pokvario, u slučaju da su ga skrivali kod sebe.

"Ne znamo šta da radimo. Počeli smo da umotavamo telefone u kondome da bismo ih sačuvali od kvara. S druge strane, tu su Rusi koji nas konstantno hakuju. Ovo je pravo maltretiranje", požalio se jedan od vojnika.

List navodi da su ruski hakeri napali telefone čak 4.000 NATO vojnika, što je izazvalo ozbiljne probleme i pometnju u bazama Alijanse na istoku Evrope.

"To nije čak ni toliko ozbiljno hakovanje, koliko obično maltretiranje. Problem je samo što ne prestaje, i postaje veoma iritantno", izjavio je komandant NATO baze u Poljskoj, pukovnik Kristofer Ero.

To nije sve, navodi list, i podseća da ruski obaveštajci "otvoreno prilaze američkim vojnicima u Letoniji, Estoniji i Poljskoj".

"Kada vojnici dobiju slobodno i odu do grada, dešavalo se da im priđu ruski obaveštajci i počnu da pričaju sa njima o njihovoj porodici: Znaju kako im se zovu deca, roditelji, supruge. To je uznemirujuće", piše "WSJ".

(Kurir.rs/Wall Steet Journal)

(Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track