Najnovije vesti

FRANCUSKA NE PRIZNAJE NEZAVISNU KATALONIJU: Pariz upozorava Barselonu šta bi otcepljenje moglo da donese!
Foto: AP, Foto: AP

POZIVAJU NA DIJALOG

FRANCUSKA NE PRIZNAJE NEZAVISNU KATALONIJU: Pariz upozorava Barselonu šta bi otcepljenje moglo da donese!

Planeta

Francuska neće priznati Kataloniju ukoliko taj španski region unilateralno proglasi nezavisnost, izjavila je danas francuska ministarka za evropske poslove Natali Loazo.

"Ukoliko bude usvojena deklaracija o nezavisnosti, ona će biti unilateralna i neće biti priznata" istakla je Loazo za CN njuz, preneo je Rojters.

"Katalonija ne može biti definisana glasanjem koje je organizovao pokret za nezavisnost pre nedelju dana", rekla je Loazo i dodala da kriza mora biti rešena kroz dijalog na svim nivoima španske politike.

Ishitrena odluka o priznavanju nezavisnosti koja bi usledila nakon takve unilateralne deklaracije, značila bi bekstvo Francuske od odgovornosti, istakla je francuska ministarka za evropske poslove.

"Ukoliko bi bila priznata nezavisnost, o čemu se uopšte ne razgovara, najneposrednija posledica bila bi automatski izlazak (Katalonije) iz Evropske unije", navela je Loazo.

U Kataloniji je 1. oktobra održan referendum o nezavisnosti koji je španski sud suspendovao, a vlada u Madridu proglasila nezakonitim.

Referendum je obeležilo policijsko nasilje i veliki broj povređenih građana i policajaca.

Više od 90 odsto građana koji su izašli na referendum izjasnilo se za otcepljenje od Španije, mada je na referendum izašlo manje od polovine birača.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Talas otcepljenja trese Evropu! Ovo je pet regija koje će uskoro krenuti put nezavisnosti!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...