FRANCUSKA NE PRIZNAJE NEZAVISNU KATALONIJU: Pariz upozorava Barselonu šta bi otcepljenje moglo da donese!
Foto: AP, Foto: AP

POZIVAJU NA DIJALOG

FRANCUSKA NE PRIZNAJE NEZAVISNU KATALONIJU: Pariz upozorava Barselonu šta bi otcepljenje moglo da donese!

Planeta -

Francuska neće priznati Kataloniju ukoliko taj španski region unilateralno proglasi nezavisnost, izjavila je danas francuska ministarka za evropske poslove Natali Loazo.

"Ukoliko bude usvojena deklaracija o nezavisnosti, ona će biti unilateralna i neće biti priznata" istakla je Loazo za CN njuz, preneo je Rojters.

"Katalonija ne može biti definisana glasanjem koje je organizovao pokret za nezavisnost pre nedelju dana", rekla je Loazo i dodala da kriza mora biti rešena kroz dijalog na svim nivoima španske politike.

Ishitrena odluka o priznavanju nezavisnosti koja bi usledila nakon takve unilateralne deklaracije, značila bi bekstvo Francuske od odgovornosti, istakla je francuska ministarka za evropske poslove.

"Ukoliko bi bila priznata nezavisnost, o čemu se uopšte ne razgovara, najneposrednija posledica bila bi automatski izlazak (Katalonije) iz Evropske unije", navela je Loazo.

U Kataloniji je 1. oktobra održan referendum o nezavisnosti koji je španski sud suspendovao, a vlada u Madridu proglasila nezakonitim.

Referendum je obeležilo policijsko nasilje i veliki broj povređenih građana i policajaca.

Više od 90 odsto građana koji su izašli na referendum izjasnilo se za otcepljenje od Španije, mada je na referendum izašlo manje od polovine birača.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Talas otcepljenja trese Evropu! Ovo je pet regija koje će uskoro krenuti put nezavisnosti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track