ERDOGAN ODUSTAJE OD POSLA VEKA? Ako Rusi ne otkriju tajnu moćnog oružja, ništa od kupovine S-400!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

ANKARA SE PREDOMIŠLJA

ERDOGAN ODUSTAJE OD POSLA VEKA? Ako Rusi ne otkriju tajnu moćnog oružja, ništa od kupovine S-400!

Planeta -

Ankara bi mogla da odustane od kupovine sistema protivvazdušne odbrane S-400, ukoliko ne bude postignut dogovor o zajedničkoj proizvodnji, izjavio je danas turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu.

U intervjuu dnevniku "Aksam", Čavušoglu je rekao da Turska nije obaveštena o zvaničnom odbijanju ruske strane da zajedno proizvode sistem protivvazdušne odbrane S-400.

"(Predsednik Rusije Vladimir) Putin nam je rekao da možemo da preduzmemo korake ka zajedničkoj proizvodnji, tehnologija je ključna", rekao je Čavušoglu i dodao da bi Turska "ukoliko ruski stav bude negativan, mogla da postigne sporazum sa nekom drugom zemljom".

"Mi moramo da ih kupimo (S-400) hitno jer su nam potrebni. Moramo da zaštitimo svoj vazdušni prostor. Ali, ukoliko pojedine antiruski nastrojene države ne žele da Turska nabavi S-400 od Rusije, onda moraju da nam obezbede alternativu", istakao je turski šef diplomatije.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je u 12. septembra da je Ankara odlučila da potpiše sporazum sa Moskvom o kupovini sistema protivvazdušne odbrane S-400 i da je avans uplaćen.

Pomoćnik predsednika Rusije za vojnu i tehnološku saradnju Vladimir Kožin potvrdio je krajem septembra da će Rusija Turskoj isporučiti sistem protivvazdušne odbrane S-400, za koji je već uplatila avans, ali da Turska neće moći da dobije i proizvodnu tehnologiju za taj sistem.

Kožin je rekao da se o davanju proizvodne tehnologije Turskoj nije ni razgovaralo.

"Ne pričamo o tome, još uvek samo pričamo o gotovom oružju, ne o proizvodnoj tehnologiji", rekao je Kozin i dodao da je Turska već uplatila avans, a ugovor stupio na snagu.

S-400 "trijumf" je najnoviji protivavionski raketni sistem dalekog dometa koji je u službu ušao 2007. godine. Dizajniran je da obara avione, krstareće i balističke rakete. Operativni domet mu je 400 kilometa do visine od 30 kilometara, navela je ruska novinska agencija.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track