(VIDEO) SVE KIMOVE ŽENE: Ona koju je najviše voleo odavno je mrtva
Foto: Reuters

vladarke severne koreje

(VIDEO) SVE KIMOVE ŽENE: Ona koju je najviše voleo odavno je mrtva

Planeta -

Retke su žene koje vođa Severne Koreje Kim Džong-un smatra bitnim, ali one koje mu to jesu - nagrađene su i moćnim položajem.

Njegova mlađa sestra Kim Džo-jong nedavno je primila ogromnu nagradu za svoju odanost - brat koji se na nju oslanjao od samih početaka svoje vladavine promovisao je u člana Politbiroa, najmoćnijeg političkog tela u državi.

Jo-džong, koja je četiri godine mlađa od svog brata, i pre je bila na glasu kao "najmoćnija žena u zatvorenom kraljevstvu". Pre toga je bila ministarka propagande, ministarstva izuzetno bitnog u Severnoj Koreji, s obzirom da imaju pune ruke posla sa zavaravanjem ljudi kako dobro žive, cenzurišući informacije sa zapada.

Iako bi možda pomislili kako je Jo-džong nešto nežnija i blaža od svog brata, to je daleko od istine - i sama je na crnoj listi SAD-a zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava. Ona Kima prati u javnim nastupima i raznim službenim pojavljivanjima.

Porodične veze nikako nisu garancija povlastica i blagonaklonog tretmana od strane diktatora, pa čak ni preživljavanja. Pravi primer za to je Kim Kjong-hui, Kimova tetka. Godine 2014. je naredio da se ubije i to trovanjem, a to je potvrdio CNN-u jedan od vodećih severnokorejskih zvaničnika koji je, u strahu za svoj život, hteo da ostane anoniman. Sa trovanjem Kimove tetke bila je upoznata njegova jedinica za zaštitu, a sada to znaju i visoki zvaničnici.

Kimu je navodno dosadilo njeno prigovaranje zbog smrti supruga Jang Song Taeka koji je ubijen u decembru 2013. godine. Njegovo ubistvo takođe je naredio Kim Džong-un, a ubio ga je zbog veleizdaje. Kimova tetka u javnosti se nije pojavila od septembra 2013. godine, a postojale su brojne spekulacije gde je, od onih da je imala srčani udar do onih da je u komi zbog operacije koju je imala nakon što joj je otkriven tumor mozga.

Kimova žena Ri Sol-ju navodno je rođena između 1985. i 1989., mada niko ne zna tačno da kaže, a navodi se da joj to nije ni pravo ime već pseudonim. Njena porodica deo je severnokorejske političke elite, a brojni izvori tvrde da je ona čitav život odgajana da mu bude supruga, kao i uostalom brojne devojke koje su bile dovoljno stare da se danas-sutra venčaju sa Kimom. Završila je srednju školu u Pjongjangu a studirala muziku u Kini, što nije ništa neobično s obzirom da je poznato da je Kim velik obožavatelj plesa i pesme, a u ženama vidi nekog "čija je dužnost da ga zabavljaju". Navodno je neko vreme bila deo orkestra Unhasu i imala nekoliko javnih nastupa. Severnokorejske vlasti i policija sproveli su stroge mere uništenja svih materijala koji prikazuju Ri So-ju u toj fazi života, jer sada više nije pogodna činjenica da je pevala drugima. Osim toga, ona je bila i aktivna navijačica i takmičila se na Azijskom atletskom prvenstvu koje se održalo u Južnoj Koreji.

Do njihovog upoznavanja i braka nije došlo jer je Ri Kimu "zapela za oko", već zato što je njegov otac, predosećajući da je lošeg zdravstvenog stanja pre moždanog udara, dogovorio njegov brak 2008., a on se i ostvario 2009. godine.

I dok se ponekad pojavljuje na raznim društvenim marševima i manifestacijama sa svojim suprugom, zabeleženi su dugi periodi - od čak godinu do dve, kada se Ri Sol-ju uopšte nije mogla videti. Spekulisalo se tada da je Kim možda naredio da je ubiju, ali manje drastične glasine kažu da joj Kim zabranjuje izlaske kao "trening discipline". Postoje glasine kako su ona i Kimova sestra velike suparnice.

Kim Džong-suk (1919-1949) je baka severnokorejskog vođe koju on idealizuje, pa je oko nje stvorio svojevrsni kult. Ona se u čitavoj državi slavi kao simbol antijapanskog otpora i njen se rođendan obeležava kao nacionalni praznik a naziva ju je "Majkom Severne Koreje".

Jong-suk je bila prva supruga Kim Il-sunga, a postoje razne teorije o tome kako je umrla. Između ostalog se spominje i to da je ubio njen muž. Ipak, za njenog unuka ona je besmrtni simbol revolucije i neko u koga bi sve žene trebalo da se ugledaju, makar i same sledile njenu sudbinu.

(Kurir.rs/Express.hr/M.J.Martinko)

Foto Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Osmeh dečaka, ideje ludaka! 8 ključnih činjenica o Kim Džong-unu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja