NAJOPASNIJE TAJNE JEDINICE NA SVETU: Oni rešavaju najteže situacije, a samo odabrani znaju šta tačno rade
Foto: EPA

specijalni odredi

NAJOPASNIJE TAJNE JEDINICE NA SVETU: Oni rešavaju najteže situacije, a samo odabrani znaju šta tačno rade

Planeta -

Tajne su najjača ratna valuta. Zbog tajni su se ratovi dobijali i gubili i upravo zato su se kroz istorije čuvale od javnosti, neprijatelja, pa čak i saradnika. Svetske vojske su tako imale više tajnih jedinica čije su postojanje priznale godinama nakon njihovog osnivanja, dok za njihove misije decenijama niko nije znao.

Radna grupa 88/Crna radna grupa

Ne zna se je li reč o jednoj ili dve različite grupe kao ni to jesu li još uvek aktivne. U medijima su se pojavljivala oba naziva, a uvek su se koristila za jedinice koje su sprovodile akcije protiv terorističkih organizacija u Iraku i Avganistanu. Jedinice su navodno sastavljene od najboljih pojedinaca iz elitnih američkih "foka", Tima 6, Delta forsa i britanskog SAS-a. Oko njih je nastala kontroverza zbog navodnog ilegalnog delovanja u Siriji, a spekuliše se da se jedinica opet vratila u akciju, ako je uopšte i bila van akcije, i da trenutno učestvuje u operacijama protiv Islamske države.

OSS

To je skraćenica za Kancelariju za strateške usluge koji je osnovan 1942. godine sa vrlo širokom misijom prikupljanja i analiziranja strateških informacija i vođenja "specijalnih operacija koje nisu dodeljene drugim agencijama". S obzirom da za vreme Drugog svetskog rata nije bilo puno aktivnih sličnih agencija, OSS je imala pune ruke posla. Pod vođstvom pukovnika Vilijama Donovana, zvanog Divlji Bil, ova mala agencija sprovela je racije, švercovala oružje i špijune, podržavala grupe otpora i prikupljala tajne podatke. Oni su prvi u američkoj istoriji u svojim redovima imali komandose za "more, vazduh i kopno".

Testna eskadrila 6593/Testna grupa 6594

Ova vazdušne snage postojale su od 1958. do 1986. godine sa ciljem hvatanja takozvanih "zvezda padalica", odnosno filmskih traka koje su padobranima padale sa prvih američkih špijunskih satelita, a na kojima su se nalazili snimci Sovjetske Rusije. To su bili sateliti iz programa Korona, a koji su tajno snimali Rusiju iz zemljine orbite. Piloti bi još u vazduhu pokušavali da uhvate trake, a hvatali su ih kukama, jer su avioni bili loše opremljeni. Kada njima ne bi uspelo da uhvate snimke, u potragu bi se uključila obalska straža i njihovi plivači. Za 27 godina uspeli su da spase 40.000 rolni filma.

Delta fors

Kao i mnoge druge jedinice sa popisa, i Delta fors su tokom godina više puta menjala ime. Osnovana je kao elitna grupa za borbu protiv terorizma, veruje se da je to bilo krajem 1977. godine. U istoriju su ušle lošim početkom zbog neuspele operacije "Orlove kandže" 1980., kada je propala akcija spasavanja američkih talaca u Iranu za vreme studentskih protesta. Od tada su se istakli u borbama u invaziji na Panamu do Zalivskog rata i hvatanja Osame Bin Ladena. Jedinica je i dalje aktivna, a mnoge njene misije su državna tajna.

SEAL tim 6/DEVGRU

Ova jedinica je specijalizovana za terorizam i to u području izviđanja, spašavanju talaca i misijama bliske zaštite. Nakon napada na kule u Njujorku 11.9.2001. njihov budžet ali i odgovornost se povećala. Sada broje preko 1.800 članova, uključujući i žene. Neke od njihovih najpoznatijih akcija su hvatanje bin Ladena, i spašavanje kapetana Filipsa iz ruku somalijskih gusara. U borbenim su operacijama od 1981. godine.

Vojna jedinica 7781/39. specijalna brigada operativnog odreda

I ovaj tim zelenih beretki promenio je ime više puta tokom svoje istorije. Operisali su u Berlinu od 1956. do 1984. godine. Zadatak im je bio da čuvaju Zapadni Berlin od upada komunista, ali i da pripreme grad na otpor u slučaju da dođe do preuzimanja sa istočne strane. Obučeni su kao klasični špijuni, a posedovali su gedžete poput onih koje ima Džejms Bond, kao što su upaljači za cigarete koji su zapravo oružje ili eksploziv C4.

(Kurir.rs/Express.hr)

Foto EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SAJ i Zelene beretke zajedno protiv terorista

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track