PENTAGON: Prisustvo američke vojske u Poljskoj je odbrambena mera
Foto: Profimedia

Izazivanje?

PENTAGON: Prisustvo američke vojske u Poljskoj je odbrambena mera

Planeta -

Portparol Pentagona Dejna Vajt izjavila je da raspoređivanje vojske SAD u Poljskoj ima čisto odbrambeni stav. Izjava Pentagona stigla je nakon što je Ministarstvo odbrane Rusije istaklo da „tiho“ dodatno raspoređivanje borbene grupe druge oklopne brigade SAD u Poljskoj krši osnivački akt NATO-Rusija.

Raspoređivanje američke vojske u Poljskoj je čisto defanzivnog karaktera i svako ko sugeriše drugačije greši, rekla je portparolka Pentagona Dejna Vajt novinarima.

„Naše prisustvo tamo je defanzivno. Veoma smo transparentni oko našeg prisustva tamo“, komentarisala je Vajtova raspoređivanje američke vojske.

„Mi se tamo nalazimo u odbrambenom položaju i veoma smo jasni u vezi sa tim i svako ko vidi drugačije greši.“

Portparol Ministarstva odbrane Džoni Majk rekao je za Sputnjik da Sjedinjene Američke Države ne planiraju da nagomilavaju snage u Evropi i ne smatraju rotiranje svojih trupa u Evropi i van kontinenta kršenjem svog pakta sa Rusijom.

Portparol Pentagona tvrdi da rotacije nastupaju svakih devet meseci u sklopu američke kolektivne bezbednosne obaveze prema svojim evropskim saveznicima „u svetlu agresivnih akcija Rusije u regionu“.

Dolazna udarna grupa još je u procesu rotacije, rekao je on. Ona se sastoji od oko 3.300 vojnika i oko 1.600 jedinica tehnike, uključujući i 85 tenkova. Odlazna jedinica stigla je u Evropu u januaru i „izlazi iz borbene oblasti“.

„U svakom trenutku oko 3.500 rotacionih snaga radnog tima raspoređeno je za operaciju ’Atlantska odlučnost‘“, rekla je portparolka Pentagona i dodala da dolazna jedinica ne predstavlja pojačanje, već zamenjuje odlaznu jedinicu.

Poljski ministar odbrane u četvrtak je negirao da je nova jedinica američke vojske raspoređena u njegovoj zemlji, rekavši da su bataljoni NATO-a redovno tamo stacionirani.

Ali Vajtova nije porekla da je došlo do raspoređivanja, a evropska komanda američke vojske u četvrtak je objavila fotografije vojnika koji su krenuli u Poljsku iz svoje kasarne u Nemačkoj. Evropska komanda saopštila je da su trupe dodeljene trećoj eskadrili i drugom konjičkom puku američke vojske.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov juče je izjavio da je druga oklopna brigada SAD stigla u Poljsku i da je raspoređena zajedno sa oklopnim vozilima, dok se tamo i dalje nalazi tehnika treće američke brigade.

Prema njegovim rečima, planirane rusko-beloruske strateške vežbe „Zapad 2017“ ove godine bile su praćene neviđenom medijskom histerijom u Evropi o njihovoj „netransparentnosti“, „hibridnim“ operacijama Oružanih snaga Rusije, „hordama“ ruske vojske koja je već dobila naredbu za „napad“, kao i o ostavljanju „udarne grupe“ ruske vojske u Belorusiji.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

(Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! U Srbiji drastično raste broj obolelih od virusa !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track