OVO BI TREBALO SVE DA NAS ZABRINE: Poslednji nuklearni test Severne Koreje je deformisao Zemljinu koru?
Foto: EPA

STRUČNJACI UPOZORAVAJU

OVO BI TREBALO SVE DA NAS ZABRINE: Poslednji nuklearni test Severne Koreje je deformisao Zemljinu koru?

Planeta -

Niz podrhtavanja tla i odrona u blizini severnokorejske nuklearne baze verovatno znači da je šesta i najveća nuklearna eksplozija destabilizovala regiju Pangje-ri gde se sprovode nuklearna testiranja te da se ta lokacija neće moći još dugo koristiti u tu svrhu, izjavili su stručnjaci.

Manji potres zabeležen je u petak rano ujutro nedaleko od lokacije za nuklearna testiranja, saopštila je Južna Koreja, ali za razliku od potresa povezanih s nuklearnim testiranjima, izgleda da ovaj nije izazvao čovek. To podrhtavanje poslednje je u nizu od barem tri potresa otkako je Pjongjang sproveo nuklearnu probu 3. septembra koji je uzrokovao pomernje tla jačine 6,6.

Zemljotres u petak je bio jačine 2,7 na dubini od 3 kilometara u severnoj pokrajini Hamjong, navela je Korejska meteorološka uprava u Seulu. Američki geološki zavod (USGS) objavio je da je zabeležen potres od 2,9 na dubini od pet kilometara.

Zbog niza potresa stručnjaci i posmatrači veruju da je poslednja proba, za koju Severna Koreja kaže da je testirala hidrogensku bombu, možda oštetila planinsku lokaciju na severozapadu zemlje, gde je sprovedeno svih šest severnokorejskih nuklearnih testiranja.

"Eksplozija od 3. septembra imala je takvu snagu da su se postojeći tuneli unutar podzemne lokacije za testiranja možda urušili", izjavio je Kim So-gu, glavni istraživač na Korejskom seizmološkom institutu. "Mislim da je regija Pangje-ri sada prilično uništena. Ako se uradi još jedna proba na tom području, postoji rizik od radioaktivnog zagađenja, navodi".

foto: AP

Prema "38 North", projektu sa sedištem u Vašingtonu koji nadgleda Severnu Koreju, satelitski snimci pokazali su niz odrona na testnoj lokaciji nakon šeste probe i oni su brojniji i rašireniji u poređenju sa ranijim probama. Ta eksplozija je bila toliko jaka da su je osetili stanovnici kineskog pograničnog grada Janđia, 200 kilometara severno od severnokorejske nuklearne baze.

foto: AP

"Pangje-ri je postao severnokorejska lokacija za nuklearna testiranja jer se smatralo da je to područje stabilno i tamo su u prošlosti podrhtavanja tla bila retka", rekao je Hong Tae-kjung, profesor sa univerziteta Jonsei u Seulu. "Nedavni mali potresi pokazuju da je proba možda izazvala deformaciju Zemljine kore", rekao je.

foto: AP

Južnokorejska obaveštajna agencija nedavno je saopštila da je moguće da Severna Koreja priprema još dva tunela nakon poslednjeg testiranja, izjavili su zastupnici vladajuće Demokratske stranke. Tunel korišćen za prvi nuklearni test nakon njega je zatvoren, dok je drugi korišćen za ostalih pet, saopštila je Nacionalna obaveštajna služba. Taj drugi tunel možda se urušio nakon šestog testa, rekli su obaveštajni zvaničnici.

foto: EPA

Severna Koreja dala je naznake da bi njen sledeći test mogao da bude nadzemni. Ministar spoljnih poslova Ri Jong-ho kazao je prošlog meseca da bi Pjongjang mogao da testira "hidrogensku bombu razmera bez presedana" nad Tihim okeanom kao odgovor na pretnju američkog predsednika Donalda Trampa da će "potpuno uništiti" Severnu Koreju. Druga stvar zbog koje bi Pjongjang mogao da prestane da koristi Pangje-ri za nuklearne testove je blizina aktivnog vulkana Paektu, kazao je Hong.

Planina visoka 2.774 metra poslednji je put eruptirala 1903. Otkako je Severna Koreja počela da izvodi svoje nuklearne sposobnosti, stručnjaci raspravljaju o tome mogu li eksplozije na području Pangje-ria izazvati erupciju vulkana.

Kurir.rs/Index.hr Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja