ROBOT SOFIJA PREUZIMA UJEDINJENE NACIJE? Obratila se zvaničnicima i sve šokirala!
Foto: Profimedia, AP

Proboj veštačke inteligencije

ROBOT SOFIJA PREUZIMA UJEDINJENE NACIJE? Obratila se zvaničnicima i sve šokirala!

Planeta -

Mi roboti smo pametniji, možemo da pomognemo u raspodeli resursa kao što su energija i hrana, poručila Sofija u Ujedinjenim nacijama

NJUJORK - Prvi put u istoriji Ujedinjenim nacijama se obratio robot i poručio da veštačka inteligencija može da pomogne ljudima, naročito u raspodeli resursa kao što su energija i hrana.

Sofija, humanoidni robot, pojavio se na konferenciji „Budućnost sveta - Održivi razvoj u doba brzih promena u tehnologiji“ u sedištu UN u Njujorku.

foto: Profimedia, AP

Svetska zvezda

Sofija je svetska zvezda - dala je nekoliko intervjua, nastupala na više koncerata i imala je kratak, ali sažet razgovor sa Aminom J. Muhamed, zamenicom generalnog sekretara UN.

- Stara sam godinu i po dana. Mogu da vas vidim i u potpunosti učestvujem u razgovoru. Umem da napravim hiljadu izraza lica i razumem sve reči i njihovo značenje - rekla je na početku obraćanja Sofija, čiji je lik napravljen po ugledu na glumicu Odri Hepbern.

Amina J. Muhamed je upitala Sofiju kako UN mogu da pomognu onima bez osnovnih potreba, poput električne energije.

Budućnost je stigla

- Budućnost je već stigla, samo što nije ravnomerno raspoređena. Mi roboti smo pametniji i fokusiraniji na rezultate, možemo da pomognemo u raspodeli resursa kao što su energija i hrana - rekla je Sofija.

Amina J. Muhamed je upozorila da tehnološki razvoj mora pažljivije da se sprovodi.

foto: Profimedia, AP

Tvorci su optimisti

JOŠ UČI KREATIVNOST I OSEĆANJA

Kompanija „Henson robotiks“, koja je napravila Sofiju, navodi da ona ima klasičnu lepotu, „koža joj je poput porcelana, nos je vitak, jagodice visoke, osmeh intrigantan, a pogled duboko izražajan“. Uz to, Sofija menja boju očiju u zavisnosti od svetla kome je izložena.

- Cilj nam je bio da napravimo mašinu koja će biti pametnija od ljudi, koja može da uči kreativnost i saoseća sa drugima - rekao je njen tvorac doktor Dejvid Henson.

Kurir / E.K.

Foto: Profimedia, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track