(VIDEO) STIŽE OFELIJA: Evropa se sprema za udar uragana kakvog nije bilo još od 1961. godine!
Foto: EPA

VETROVI ĆE BITI VEOMA JAKI

(VIDEO) STIŽE OFELIJA: Evropa se sprema za udar uragana kakvog nije bilo još od 1961. godine!

Planeta -

"Ofelija" je postala deseti uzastopni uragan koji se ove sezone formirao nad Atlantikom, nakon što je tropska oluja u četvrtak ojačala u uragan prve kategorije, javljaju britanske meteorološke službe.

Time je dostignut rekord star ceo vek, koji se dogodio još tri puta, 1878, 1886. i 1893. godine, navode meteorolozi. Upozoravaju da bi uragan početkom sledeće nedelje mogao da dosegne zapadnu obalu Velike Britanije. Očekuje se da će se do utorka približiti irskoj obali.

Najgori udari oluje očekuju se u severnom i zapadnom delu Velike Britanije, a brzina vetrova bi mogla da dostigne 130 kilometara na sat.

"Ofelija bi trebalo da ostate uragan prve kategorije u nedelju, kada će proći zapadno od Portugala, i u ponedeljak krenuti prema Velikoj Britaniji. Dodatno će podići temperature u Evropi, koje će biti od 5 do 7 stepeni više od normalnih", rekla je meteorolog Hana Findli.

Za Portugaliju je sve ovo još neobičnija pojava – Ofelija će očešati Azorska ostrva, arhipelag udaljen 1.500 kilometara od obala Portugalije. Svega 15 poznatih uragana je prošlo u opsegu od 200 nautičkih milja od Azorskih ostrva.

Prema rečima Filipa Klocbaha, istraživača uragana sa Državnog univerziteta "Kolorado", Ofelija je najjači tropski ciklon (termin koji obuhvata geološke depresije, oluje i uragane) koji se našao tako daleko na istoku Atlantika u mesecu oktobru, još od oluje Grejs iz 2009. godine.

Sa Ofelijom kao 10. zvaničnim uraganom u Atlantskom basenu ove godine do 11. oktobra, sezona uragana nad Atlantikom u 2017. postala je druga u nizu rekordnih sezona. Na taj način se izjednačila sa sezonama 1886, 1893, 1933. i 1995. godine.

Ipak, sezona sa najviše uragana do sredine oktobra je ona iz 2005. godine, kada se ukupno 12 uragana formiralo do 11. oktobra.

Ofelija bi mogla da bude prva oluja koja će pogoditi Evropu još od 1961. godine i oluje Debi.

Kurir.rs/Index.hr Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track