OSVAJANJE SVEMIRA: NASA leti do Marsa 40 dana!
Foto: Profimedia

Novi pogon

OSVAJANJE SVEMIRA: NASA leti do Marsa 40 dana!

Planeta -

VAŠINGTON - Naučnici NASA uspešno su testirali X3 jonske potisnike za svemirske letelice, koji bi mogli da odvedu ljude do Marsa za samo 40 dana.

Nova tehnologija koju je NASA predstavila u filmu „Marsovac“ s Metom Dejmonom omogućiće brže putovanje do „crvene planete“.

Novi rekordi

Ovi potisnici, koje su dizajnirali zaposleni u NASA, istraživači Univerziteta u Mičigenu i Američkog vazduhoplovstva, pokreću letelicu tako što ubrzavaju mlaz jona, naelektrisanih atoma. Tokom poslednje demonstracije pogona u Glenovom istraživačkom centru u Ohaju, X3 potisnici postavili su rekord u najvećoj izlaznoj snazi, potisku i radnoj energiji.

- Dokazali smo da X3 mogu da rade sa 100 kilovata snage. Radili su na velikom rasponu od pet do 102 kilovata, s električnom strujom jačine do 260 ampera. Generisao je potisak od 5,4 Njutna, što je najjači do sada izmereni potisak - rekao je Alek Galimor, vođa projekta, dodajući da je dosadašnji rekord bio 3,3 Njutna.

- Maksimalna brzina klasičnih raketa je oko pet kilometara u sekundi, X3 potisnik može da dovede letelicu do brzine od 40 kilometara po sekundi. Osim toga, troši se mnogo manje goriva - kaže Galimor.

foto: NASA

Velike brzine

Prema računicama NASA, zbog toga što potisnici ne mogu dugo da održe brzinu od oko 40 kilometara u sekundi, letelici bi bilo potrebno otprilike 40 dana da stigne na „crvenu planetu“. Tehnologija koja je trenutno u upotrebi omogućava da se do Marsa stigne za oko 260 dana.

Problemi u laboratoriji

TEŽAK POSAO

Član naučnog tima Skot Hal, koji radi na projektu X3 potisnika već pet godina, kaže da je taj rad izazovan zbog veličine potisnika.

- Teški su 227 kilograma i imaju prečnik od jednog metra. Obične potisnike mogu da podignu dve osobe, za ovo nam je potreban kran - kaže on.

Kurir / E.K.

Foto: Profimedia, NASA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track