Najnovije vesti

ŠPANIJA ZAPRETILA PUĐDEMONU: Ako ne odbacite ideju o otcepljenju do četvrtka, preuzimamo kontrolu nad Katalonijom
Foto: EPA

IMA ROK DO ČETVRTKA U 10 SATI

ŠPANIJA ZAPRETILA PUĐDEMONU: Ako ne odbacite ideju o otcepljenju do četvrtka, preuzimamo kontrolu nad Katalonijom

Planeta

Zamenica španskog premijera Soraja Saens de Santamarija izjavila je danas da će Španija preuzeti kontorolu i direktno upravljati Katalonijom ukoliko katalonski lider Karles Puđdemon ne odbaci ideju o otcepljenju tog regiona od Španije do četvrtka u 10 sati ujutru.

"Gospodin Puđdemon još ima šansu da počne da rešava ovu situaciju, on mora da odgovori sa "da" ili "ne" o tome da li je proglasio deklaraciju o nezavisnosti", rekla je Saens de Santamarija, preneo je Rojters.

foto: EPA

Ona je istakla da Puđdemon nije dao adekvatan odgovor u svom pismu na ono što je od njega tražila španska vlada i mora do četvrtka da kaže da nije proglasio nezavisnost i vrati se na put poštovanja zakona Španije.

Saens de Santamarija je dodala da će u suprotnom Katalonija biti suočena sa aktiviranjem Člana 155 Ustava, koji omogućava španskoj vladi da preuzme kontorolu nad tim regionom.

foto: AP

Zamenica španskog premijera, takođe, je rekla da odgovor španske vlade na situaciju u Kataloniji ima snažnu podršku španskog parlamenta.

Santamarija je dodala i da međusobni dijalog mora da se odvija u skladu sa zakonom, da poziv Puđdemona na dijalog nije kredibilan, već da je španski parlament mesto, gde dijalog treba voditi.

foto: EPA

Katalonski separatistički lider Karles Puđdemon nije dao Madridu jasan odgovor na pitanje da li je proglasio nezavisnost Katalonije, izjavio je ranije danas španski ministar inostranih poslova Alfonso Dastis.

"Jasno je da gospodin Puđdemon nije odgovorio, nije jasno odgovorio ono što smo ga pitali", ocenio je Dastis ono što je katalonski lider napisao u svom pismu.

Odgovor lidera Katalonije na zahtev španske vlade o tome da li je proglasio nezavisnost, nije validan, izjavio je ranije danas španski ministar pravosuđa Rafael Katala.

U pismu na četiri stranice, katalonski lider pozvao je na okoncanje "represije nad katalonskim narodom" i na održavanje sastanka sa španskim premijerom Marijanom Rahojem na kome bi razgovarali o situaciji u Kataloniji i postigli sporazum.

On je u pismu naveo da bi dijalog između Španije i Katalonije trebalo da se odvija tokom naredna dva meseca i zatražio od španskog premijera da zaustavi sudski postupak protiv šefa katalonske policije.

"Naša ponuda za dijalog je iskrena, uprkos svemu što se dogodilo", napisao je Puđdemon.

S druge strane, kako, piše "El Pais", španska vlada priprema donošenje specijalnih odluka, koje će se prioritetno baviti kontrolom katalonske specijalne policije Mososa i finansija.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...