AMERIČKI DIPLOMATA OSUDIO NAPADE NA SLOBODU MEDIJA U MAĐARSKOJ: Sve veći pritisak na    novinare!
Foto: Reuters

liste nepodobnih

AMERIČKI DIPLOMATA OSUDIO NAPADE NA SLOBODU MEDIJA U MAĐARSKOJ: Sve veći pritisak na novinare!

Planeta -

Američki diplomata u Budimpešti osudio je danas napade mađarske vlade na slobodu medija, posebno nedavnu "opasnu" inicijativu jednog medija koji je objavio spisak novinara navodno neprijateljskih nastrojenih prema Mađarskoj.

"Tokom prethodnih godina SAD su u više navrata pominjale negativne poteze koje je Mađarska povlačila u vezi sa slobodom medija. Nažalost, te negativne tendencije se nastavljaju", naveo je otpravnik poslova ambasade SAD Dejvid Kostelančik.

Kostelančik je tokom sastanka s predstavnicima medija rekao da "saveznici mađarske vlade postepeno uvećavaju kontrolu i uticaj" na tržištu medija a da im se nadležni za konkurenciju ne suprotstavljaju.

On je izrazio žaljenje što su u medijima koje su kupili "provladini akteri" novinari primorani da "prate uredničke preporuke novih vlasnika". Kostelančik je izrazio zabrinutost i zbog javnih oglašivačkih ugovora koji su, iako ključni za finansijski opstanak brojnih medija, rezervisani za medije "naklonjene" vladi premijera Viktora Orbana.

Diplomata je osudio i potez provladinog sajta 888.hu koji je objavio listu novinara optuženih da "služe interesima" milijardera Džordža Soroša što je, prema Kostelančiku, "opasno za ljude kao i za principe slobodnih i nezavisnih medija".

Imena osam, većinom mađarskih novinara koji rade kao dopisnici stranih medija objavljena je početkom septembra pod naslovom "Spisak: Predstavljamo strane propagandiste Soroša".

Soroš, američki biznismen madjarskog porekla, već mesecima je meta napada Orbanove vlade.

Prošle nedelje je pet novinara sajta Origo.hu, koji je 2014. kupio čovek blizak vlastima, dalo otkaz pošto je bez njihove saglasnosti objavljen članak otvoreno neprijateljski prema imigraciji, protiv koje madjarska vlada vodi ideološku bitku.

Vlada Viktora Orbana je od 2010. uveliko promenila medijska pravila i zbog toga izazvala brojna upozorenja iz EU. Mađarska vlada je američke kritike ocenila kao "neosnovane" i navela da u zemlji ima "bezbroj" primera nezavisnih medija.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Rojters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV UŽIVO! Saslušani studenti u Prekšajnom sudu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track